Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd

2018. január 12., péntek, Világfigyelő
Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz – nyilatkozta az MTI tudósítása szerint a szocialisták elnöke tegnap Budapesten.
  • Ara-Kovács Attila
    Ara-Kovács Attila
Arról, hogy a listán hány helyet kapna a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, Molnár Gyula közölte: a helyekről nincs még konkrét és végleges megállapodás, azon dolgoznak, hogy a következő parlamentben a Párbeszédnek önálló frakciója legyen. Igennel felelt arra a kérdésre, hogy a közös lista azt jelenti-e, a parlamentbe kerüléshez az összes érvényes szavazat legalább tíz százalékát kell elérniük.
A pártelnök elmondta, hogy a listáról hivatalosan február 10-én az MSZP kongresszusán döntenek, de úgy tekintik, a döntés politikai értelemben megszületett. Jelezte: mindenki felé nyitottak az együttműködésre egészen február 16-a éjfélig. A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 17-én indul.
Tegnap egyeztetett az egyénijelölt-állításról az MSZP, a DK és az Együtt elnöke is. A Gyurcsány Ferenc DK-elnök irodájában tartott megbeszélésről egymásnak ellentmondóan nyilatkozott az MSZP és az Együtt elnöke. Juhász Péter azt mondta, hogy a DK-val ellentétben az MSZP nem nyitott a koordinációra, Molnár Gyula viszont úgy vélekedett: csak informális megbeszélést tartottak, ahol semmi nem dőlt el. Gréczy Zsolt DK-szóvivő azt mondta a várakozó újságíróknak, hogy Gyurcsány Ferenc nem nyilatkozik a megbeszélésről – írja az MTI.
Politikai prostituáltak az erdélyi magyarok?
Ara-Kovács Attila (fotó), a Demokratikus Koalíció erdélyi származású külügyi kabinetvezetője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormánypárt megpróbálja becsatornázni a saját politikai világába a határon túli magyar pártokat, akik pedig erre nem hajlandóak, azokat árulónak kiáltják ki. „A Fidesz a határon túli magyarokból egyfajta politikai prostituáltat csinált azzal, hogy ezekkel a pénzekkel megvásárolja és bevonja őket a magyarországi politikai játszmákba” – jelentette ki. Ugyanakkor azt mondta, igazságtalannak tartják, hogy a határon túli magyarok is szavazhatnak Magyarországon, de az állampolgársághoz való jog szerzett jog, ezért azt nem akarják visszavonni, de a szavazati jogot megszüntetnék.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2018-01-12: Világfigyelő - :

Április 8-án tartják a magyar választásokat

Április 8-ára írta ki az országgyűlési választást Áder János magyar köztársasági elnök.
2018-01-12: Világfigyelő - :

A Fidesz–KDNP 2017 nyertese (Századvég)

Tartós növekedés és stabilitás jellemezte a Fidesz–KDNP támogatottságát 2017-ben – derül ki a Századvég legfrissebb kutatásából. A Figyelő által publikált adatok szerint ezzel szemben az ellenzék veszített szavazótáborából.