SzázadvégA Fidesz–KDNP 2017 nyertese

2018. január 12., péntek, Világfigyelő
Tartós növekedés és stabilitás jellemezte a Fidesz–KDNP támogatottságát 2017-ben – derül ki a Századvég legfrissebb kutatásából. A Figyelő által publikált adatok szerint ezzel szemben az ellenzék veszített szavazótáborából.
A Figyelő a Századvég adataira hivatkozva azt írja, hogy a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség köré­ben 36, míg a biztos pártválasztók köré­ben 52 százalékos volt.
Jelentősen elmaradt ezektől a számoktól az ellenzék, mi több, a Jobbik és az MSZP a tavalyi év folyamán folyamatosan veszítette el támogatóit. A Figyelő szerint a Jobbiknál az identitásválság, az MSZP-nél pedig a baloldali megosztottság okozta azt a végeredményt, hogy a Jobbik decemberben a teljes népesség körében 9, míg a biztos pártválasztók körében csupán 16 százalékon állt. A szocialisták esetében a támogatottsági arány 9 és 14 százalék volt a legutóbbi mérések szerint.
Az LMP egy időben némiképp tudta növelni szavazóbázisát, főként a kiábrándult MSZP-sekből, azonban nyáron ez a növekedési hullám is megállt, így a 2017-es év végi adatok alapján az LMP a teljes lakosság körében 6, míg a biztos pártválasztók körében 7 százalékon állt.
Hasonló támogatottsága van a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak is, amely december végén a teljes népesség körében 5, a biztos pártválasztók között pedig 6 százalékon állt.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2018-01-12: Világfigyelő - :

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz – nyilatkozta az MTI tudósítása szerint a szocialisták elnöke tegnap Budapesten.
2018-01-12: Világfigyelő - :

Megoldást vár Románia (Ukrán oktatási törvény)

A konkrét megoldások azonosításáig Románia napirenden tartja a kétoldalú kapcsolatokban az ukrajnai oktatási törvény kérdését – jelentette ki Teodor Meleşcanu román külügyminiszter tegnap, miután az ukrajnai Csernyivciben találkozott Pavlo Klimkinnel, az ukrán diplomácia vezetőjével.