Ukrán oktatási törvényMegoldást vár Románia

2018. január 12., péntek, Világfigyelő
A konkrét megoldások azonosításáig Románia napirenden tartja a kétoldalú kapcsolatokban az ukrajnai oktatási törvény kérdését – jelentette ki Teodor Meleşcanu román külügyminiszter tegnap, miután az ukrajnai Csernyivciben találkozott Pavlo Klimkinnel, az ukrán diplomácia vezetőjével.
A bukaresti külügyminisztérium a találkozóról kiadott közleményében rámutat: a román fél tartós megoldást vár, amely tiszteletben tarja az Ukrajnában élő románok jogát az anyanyelvű oktatáshoz minden szinten, ehhez pedig kész megosztani Kijevvel a kisebbségi oktatás terén felhalmozott tapasztalatát.
Meleşcanu a két tárcavezető közös sajtóértekezletén emlékeztette a kijevi vezetést, hogy a kétoldalú kapcsolatok legmagasabb szintjén vállalt kötelezettséget a kisebbségek anyanyelvű oktatásában előidézett problémák helyrehozására a Velencei Bizottság észrevételei alapján.
Az ukrán–román külügyminiszteri találkozón Liviu Pop román és Lilija Hrinevics ukrán oktatási tárcavezető is részt vett, akik megállapodtak arról, hogy kidolgoznak egy 2020-ig szóló tárcaközi együttműködési szerződést.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2018-01-12: Világfigyelő - :

A Fidesz–KDNP 2017 nyertese (Századvég)

Tartós növekedés és stabilitás jellemezte a Fidesz–KDNP támogatottságát 2017-ben – derül ki a Századvég legfrissebb kutatásából. A Figyelő által publikált adatok szerint ezzel szemben az ellenzék veszített szavazótáborából.
2018-01-12: Közélet - Fekete Réka:

Vizsgálódnak a szemészeten (Megyei kórház)

Súlyos vád alapos gyanúja miatt vizsgálódik a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrző csoportja a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház két szemészorvosa ügyében, emiatt ideiglenesen felfüggesztették az érintettek rendelését a kórház szemészeti járóbeteg-kabinetjében. A jelenségre egy páciens hívta fel lapunk figyelmét, aki panaszában elmondta: szemlencse-átültetéshez benyújtott támogatási kérelmét a megyei egészségbiztosítási pénztár azzal utasította vissza, hogy felül kell vizsgálnia a szükséges orvosi dokumentumok törvényességét. Kiderült, több száz biztosított személy érintett az ügyben.