Rendhagyó laptalálkozó, könyvbemutató, nyereménysorsolás

2018. január 12., péntek, Közélet
Sokan jöttek el szerda este a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termébe, ahol a Háromszék munkatársai találkoztak az olvasókkal, keresztrejtvényfejtőkkel. A kötetlen találkozón könyveket mutattak be, továbbá értékes könyv- és egyéb nyeremények találtak gazdára.
Ferencz Csaba gazdasági ügyvezető megköszönte az olvasók bizalmát. Szerinte Sepsiszentgyörgy világbajnok a nyomtatott sajtó olvasásában és vásárlásában, a Háromszéknek közel négyezer előfizetője van csak a városban, a lap vezető helyen áll az erdélyi lappiacon. Farcádi Botond főszerkesztő arról beszélt, a Háromszék mindennapjaink része lett, igyekszik hiteles információkat nyújtani, az olvasó megtalálhatja benne azt, ami fontos lehet szűkebb és tágabb környezetünkben. A mai információháborúban, a kamuhírek fénykorában lényeges, hogy a megjelenő információk pontosak és hitelesek legyenek, de a napi híreken, tudósításokon túl a szerzők és szerkesztők igyekeznek olyan tartalmakat közölni, amelyek segítenek környezetünk, múltunk, kultúránk alaposabb megismerésében. Ez egyfajta küldetés, amely felülírja akár a gazdasági szempontokat is. Jövőbeli tervekről is szólt: függetlenségüket megőrizve próbálnak alkalmazkodni a megváltozott olvasói szokásokhoz, ezért honlapjukat kívánják fejleszteni.
Puskás Attila Utak és ösvények című könyvéből olvasott fel. A végelszámolás című fejezet egy – a titkosrendőrség által üldözött – erdélyi magyar család sorsát mutatja be. A család hagyományőrző, szilárd nemzeti öntudatú volt, ami nem csak jelszavak szintjén nyilvánult meg. Ez tartotta életben őket a bebörtönzés és a különböző elnyomó rezsimek közepette.
A szólásszabadság sajnos napjainkban is korlátozott, gazdasági és egyéb érdekek miatt. Fontos elmondani, hogy a Háromszék kiadója a szerkesztőség tulajdonában van, gazdaságilag is teljesen független.
Na de lássuk a medvét! – Kuti János szerint ugyanis valamilyen különleges kommunikáció létezik ezen állatok között – legalábbis a legújabb könyvében olvasható egyik glossza szerint, amely ízelítőt adott a szerző harmadik, Lássuk a medvét! című kötetéből.
Kisgyörgy Zoltán, a Háromszék főmunkatársa és Forrai Tibor keresztrejtvény-készítő a lap pénteki számában, a műsormellékletben megjelenő sorozat születéséről beszélt. A rejtvények témájának felkutatásakor Zoli bácsi időt és fáradságot nem kímélve, esetenként a személyes kapcsolatait felhasználva írt székely nagyjaink életművéről, tette mindezt azért, hogy a széles közönséggel megismertesse.
A hozzászólások során a fontosabb olvasói javaslatok közül fő helyen szerepelt a történelmünk jobb megismerését szolgáló írások és a „másképp” gondolkodó, „velünk tartó” román írók, történészek, publicisták munkáinak közlése. Az estet sorsolás zárta, a nyertesek listája lapunk 12. oldalán.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-01-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 4
szavazógép
2018-01-12: Közélet - Fekete Réka:

Vizsgálódnak a szemészeten (Megyei kórház)

Súlyos vád alapos gyanúja miatt vizsgálódik a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrző csoportja a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház két szemészorvosa ügyében, emiatt ideiglenesen felfüggesztették az érintettek rendelését a kórház szemészeti járóbeteg-kabinetjében. A jelenségre egy páciens hívta fel lapunk figyelmét, aki panaszában elmondta: szemlencse-átültetéshez benyújtott támogatási kérelmét a megyei egészségbiztosítási pénztár azzal utasította vissza, hogy felül kell vizsgálnia a szükséges orvosi dokumentumok törvényességét. Kiderült, több száz biztosított személy érintett az ügyben.
2018-01-12: Kármentő - Kuti János:

A megtisztult ország

Minden év elején, vízkeresztkor gondok támadnak az ortodox hívek által igényelt szenteltvízmennyiséggel, mert ugyan a jóból is megárt a sok, de szenteltvízből soha, ezért mindig hiány mutatkozik belőle.