Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Csak azért sem

2018. január 12., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Értetlenkedő, fölényes, kioktató, fenyegető, elképesztő, összeesküvés-elméleteket gyártó vagy éppen lekicsinylő, mereven elutasító, indulatos, gyűlölködő, szélsőséges – ilyen reakciók születtek a három magyar pártelnök által aláírt közös autonómianyilatkozatra.

Az, hogy a romániai parlamenti alakulatok ideológiától függetlenül elutasítják az autonómiatörekvéseinket, nem újdonság, így aztán liberálisok, szociáldemokraták, Băsescu és Tăriceanu pártjai ritkán tapasztalt egyetértésben mondtak nemet, legfennebb csak a hangnem különbözött. A legocsmányabb és legfelháborítóbb reakció azonban Mihai Tudose miniszterelnök nevéhez fűződik, akinek a székely zászló mellé aggatott székelyekről szóló nyilatkozata nem csupán kormányfőhöz méltatlan és primitív, de olyan durva fenyegetés és uszítás, amely jócskán kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát.
A politikusi reakcióktól nem különböznek a fősodrú médiában napvilágot látott vélemények. A jobboldali, ellenzéki sajtó kész összeesküvés-elméleteket tálal, minduntalan Orbán Viktort és Magyarországot vagy éppen Putyin destabilizáló szándékát sejtetve e törekvések hátterében, a kormánypárti média számára pedig ugyancsak kapóra jött a téma, hogy eltereljék a figyelmet a szociáldemokrata alakulat belső válságáról, így afféle hazafiassági-nacionalista versenyfutás alakult ki.
A legkiábrándítóbb véleményt a Román Tudományos Akadémia fogalmazta meg: szerintük semmiféle párbeszédet nem kell és nem szabad folytatni a nemzeti kisebbségekkel, a magyarokat pedig irredentizmussal vádolják.
Mindezek alapján a legfontosabb következtetés számunkra az lehet, hogy nem e körökben kell keresnünk szövetségeseinket. Nem a parlamenti pártoktól kell remélni, hogy megváltozik viszonyulásuk – ha éppen szükségük van az RMDSZ szavazataira, kissé visszafogják magyarellenes kirohanásaikat, de jól tudják, a nacionalizmus még mindig több voksot hoz. Ugyanígy a Realitatea, az Antena3 és a többi szennycsatorna véleményformálóinak empátiájára sem számíthatunk – fedett ügynökökként többen közülük titkosszolgálatoktól, más állami struktúráktól érkező parancsot teljesítenek. Az akadémiai szférában is hiába keresnénk barátokat: a Román Akadémia képtelen szabadulni nacionálkommunista beidegződéseitől.
S hogy mit tehetünk akkor? Keressünk más utakat. Ha a fősodrú médiában nincs esélyünk, használjuk a közösségi, az alternatív média csatornáit. Ha a parlamentben nincs kivel tárgyalni, keressünk szövetségeseket ott, ahol lehet: azon román értelmiségiek – történészek, írók, művészek, publicisták, közszereplők – köré­ben, akik nyitottak a párbeszédre, megértéssel fordulnak kéréseinkhez, hiszen az ő szerepük nélkülözhetetlen ahhoz, hogy olyan változás menjen végbe a romániai társadalomban, amelynek köszönhetően a magyarellenességből nem lehet majd automatikusan politikai tőkét kovácsolni.
De mindenekelőtt ne adjuk fel, csak azért sem.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2018-01-12: Kármentő - Kuti János:

A megtisztult ország

Minden év elején, vízkeresztkor gondok támadnak az ortodox hívek által igényelt szenteltvízmennyiséggel, mert ugyan a jóból is megárt a sok, de szenteltvízből soha, ezért mindig hiány mutatkozik belőle.
2018-01-12: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Óriáspályázat a szegénység ellen (Sepsiszentgyörgy)

Hat évre szóló stratégiai pályázatot nyert meg Sepsiszentgyörgy a mélyszegénységben és a társadalom peremén élők helyzetének javítására – jelentette be tegnap Antal Árpád polgármester és Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. Egy atipikus pályázatról van szó, amely 49 benyújtott iratcsomóból a hetedik lett a 2017. december végi elbíráláson, ám azt még nem tudni, pontosan mekkora összeget kap a város a megcélzott 7 millió euróból – csak azt, hogy minden pénzt az Őrkő, a Csíki negyed és a szépmezői lakótelep közösségeire fordítanak. Antal Árpád szerint arra, hogy a tavaly decemberben lebontott őrkői fal után a láthatatlan falak eltüntetését is megkezdjék, hogy öt év múlva senki ne ismerjen rá a mai szegénynegyedekre.