Sorozatban nyernek a tanügyiek

2018. január 12., péntek, Közélet
Bár korántsem teljesítette a hatalom minden követelésüket, a tanügyi szabad szakszervezet előrelépésnek tartja, hogy bérelmaradásaik egy részét az ígéreteknek megfelelően folyósítják. Tegnap hat háromszéki pedagógus nyert saját perében a megyei törvényszéken, ezzel együtt közel kétszáz Kovászna megyei tanító esetében döntött a bíróság úgy, hogy megkaphatják a testnevelési órák után járó többletjuttatást – tájékoztatott Nagy Gábor megyei szakszervezeti bizalmi.
  • A zágoni iskola hat tanítója nyert perttegnap. Albert Levente felvétele
    A zágoni iskola hat tanítója nyert perttegnap. Albert Levente felvétele
 
Az oktatásban dolgozók érdekvédelmi szervezete évek óta pereskedik tagjai pénzügyi jogosultságainak érvényesítéséért, és képviselői mindannyiszor elmondják, aki személyesen nem kéri jussát, nem is kapja meg. Nagy Gábor, a szabad szakszervezet háromszéki elnöke minden kérést nyilvántart, a tárgyalások menetét is követi, de amikor arról kérdezzük, hány pedagógusnak tartozik az állam, azt mondja, minden törvényesen jogosultnak adósa az állam, de csak azt tudják képviselni, aki kéri. Városon egyszerű a képlet, mert ott gyakran testnevelő tanárok tartják meg az elemi osztályokban a tornaórát, de falun ritka az ilyen eset, ott a tanítónak ki kell fizetni ezt a pluszmunkát, ezt a törvény is szavatolja – mondja a szakszervezeti vezető.
Az V–VIII. osztályos összevont korcsoportok tanárainak járó többletjuttatások kifizetéséért is harcol a szakszervezet, óriási elmaradásokat kellene törlesztenie az államnak, az oktatási miniszter ígérete szerint ezt is folyósítják részletben az idei költségvetésből – tájékoztatott a szakszervezeti vezető. Nagy Gábor azt mondta, közel kétszázan tanítanak Háromszéken V–VIII. osztályos iskolában összevont csoportban, közülük egyesek két osztályt, mások hármat, néhányan négy korcsoportot oktatnak, akik meg kell hogy kapják a fizetéskiegészítések három évre való vissza­menőleges elmaradásait is. Erre miniszteri ígéret van, a szakszervezet ebben egyezett meg a szaktárcával – mondotta Nagy Gábor.
Egy új rendszer bevezetése miatt – ezután nem a megyei tanácson és a polgármesteri hivatalokon keresztül utalják át az oktatásban dolgozók fizetését, hanem a tanfelügyelőség közbeiktatásával jut el az iskolákba – az eddigi 9-e helyett csak 14-én kapják meg havibérüket a tanügyi alkalmazottak. Kérdésünkre, hogy a pedagógusok megszokott havi fizetési napjának módosítása miként befolyásolja az alkalmazottak pénzügyviteli szokásait, pénzügyi elkötelezettségeit, származik-e hátrány a hónap eleji bérelszámolásnak a hónap közepére történő költöztetéséből, Nagy Gábor elmondta, a banki kölcsönök esetében ez nem tényező, mert ott a szerződésben a bérelszámolás időpontja szerepel a havi törlesztésnél, és ha az változik, a részletbefizetés időpontja is változik, tehát az ügyfél nem látja hátrányát az időpont módosulásának.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-01-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2018-01-12: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Óriáspályázat a szegénység ellen (Sepsiszentgyörgy)

Hat évre szóló stratégiai pályázatot nyert meg Sepsiszentgyörgy a mélyszegénységben és a társadalom peremén élők helyzetének javítására – jelentette be tegnap Antal Árpád polgármester és Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. Egy atipikus pályázatról van szó, amely 49 benyújtott iratcsomóból a hetedik lett a 2017. december végi elbíráláson, ám azt még nem tudni, pontosan mekkora összeget kap a város a megcélzott 7 millió euróból – csak azt, hogy minden pénzt az Őrkő, a Csíki negyed és a szépmezői lakótelep közösségeire fordítanak. Antal Árpád szerint arra, hogy a tavaly decemberben lebontott őrkői fal után a láthatatlan falak eltüntetését is megkezdjék, hogy öt év múlva senki ne ismerjen rá a mai szegénynegyedekre.
2018-01-12: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Nem figyelünk eléggé a környezetre

Félezernél több ellenőrzést hajtott végre a múlt évben a megyei környezetvédelmi őrség, amely az esetek zömében azt vizsgálta, betartják-e a vonatkozó előírásokat a fakitermelésben tevékenykedő háromszéki társaságok. Továbbá követték a faanyag útját, s ellenőrizték azokat a hulladéklerakókat is, amelyek felszámolását már korábban elren­delték.