Román AkadémiaNe vitázzon a magyarokkal Bukarest

2018. január 12., péntek, Belföld

A Román Akadémia szerint Bukarestnek nem szabad a magyarokkal vitába bocsátkoznia sem a Román Királyság és Erdély egyesülését kimondó 1918. december 1-jei gyulafehérvári nyilatkozatról, sem Trianonról, mert azzal azt üzenné a világnak, hogy megoldandó vitája van a szomszédaival.

A román tudományos elit csúcsszervének tegnap közzétett állásfoglalása szerint Romániának nincs problémája sem december elsejével, sem a trianoni békeszerződéssel, sem szomszédaival, sem a területén élő kisebbségekkel. „Erre a vitára nem kerülhet sor, mert az nem egy ártatlan, őszinte párbeszéd lenne, hanem egy alattomos kampány ürügye, amely megkérdőjelezné az első világháború teljes kontextusát, amely a románság számára a nemzetegyesítés háborúja volt” – olvasható a Román Akadémia nyilatkozatában.
A dokumentum szerint a trianoni szerződés, a liberális demokrácia, az európai újjáépítés alapjául szolgáló wilsoni elvek, a „pax americana” jelentette Románia további létének alapjait.  Bár az akadémia elvileg nyitott a vitára, nem fogadhatja el a teljes relativizmus elvét, nem tehet mindent vita tárgyává, nem hagyhat mindent megkérdőjelezni. „Romániától nyugatra egyesek azt javasolják, hogy szervezzünk tanácskozást a centenárium alapjairól és előzményeiről, december elsejéről és a trianoni békeszerződésről. Klasszikus stratégia: nyissunk hivatalos vitát, amivel azt üzenjük a világnak, hogy itt létezik egy megoldandó probléma” – magyarázza fenntartásait a Román Akadémia. Úgy vélik: a keletről vagy éppen nyugatról érkező párbeszédfelhívások nem hitelesek, mert olyanoktól származnak, akik nyíltan hirdetik az illiberalizmust, és élen járnak az Európai Unió működési szabályainak megkérdőjelezésében. „Nem hirdetheted a liberalizmust Bukarestben, miközben Moszkvában vagy Budapesten illiberális vagy” – olvasható az állásfoglalásban.
A szerzők szerint az illiberalizmus ma az irredentizmust bátorítja, hamis vitákat erőltetve ideológiai alapon megkérdőjelezi a Trianon utáni európai rendet, politikai alapon pedig olyan átszervezést akar a román államra erőltetni, amely a szakadár mozgalmak térképére helyezné Romániát.
A dokumentum leszögezi: Romániában nincs etnikai feszültség, más államok számára is modellként szolgál, az 1918-as egyesülés és „az akkori etnikumközi konszenzus fontos lecke azok számára, akik ma a zavarosban halásznak”. Az akadémikusok abból következtettek a száz évvel korábbi egyetértésre, hogy a gyulafehérvári nyilatkozat nem polgárháború eredménye volt, az Erdélyben élő magyarok vagy németek „nem harcoltak sem az egyesülésért, sem ellene”.
A Román Akadémia leszögezi: mindent megtesz azért, hogy a centenárium ne váljon a széthúzás vagy etnikai feszültségek ürügyévé. A tudományos fórum szerint a valódi, nem formális magyar–román megbékélés legvilágosabb jele a román centenárium közös megünneplése lenne a legmagasabb politikai és diplomáciai szinten.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1173
szavazógép
2018-01-12: Belföld - :

A zászlók mellé akasztaná a székelyeket Tudose (Bocsánatkérést vár az RMDSZ)

Mihai Tudose miniszterelnök szerint nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról. Egy televíziós műsorban a kormányfő úgy fogalmazott, ­amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is. A székelyföldi magyar közösséget sértő kijelentései miatt az RMDSZ ügyvezető ­elnöke bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt.
2018-01-12: Belföld - :

Karcsúbb lehet az új kormány

Kormányátszervezés szükséges a hatékonyabb munka érdekében – állítja Mihai Tudose miniszterelnök, aki csökkentené a minisztériumok számát. A jelenlegi tárcavezetőkről azt mondta, Carmen Danon kívül senkivel sincs problémája, s úgy vélekedett, amennyiben megengedik, a belügyi tárcavezető benyújtja lemondását.