Karcsúbb lehet az új kormány

2018. január 12., péntek, Belföld
Kormányátszervezés szükséges a hatékonyabb munka érdekében – állítja Mihai Tudose miniszterelnök, aki csökkentené a minisztériumok számát. A jelenlegi tárcavezetőkről azt mondta, Carmen Danon kívül senkivel sincs problémája, s úgy vélekedett, amennyiben megengedik, a belügyi tárcavezető benyújtja lemondását.
Mihai Tudose szerda este az Antena3 televízió műsorában kifejtette, csökkenteni kívánják a működési költségeket, a 28 minisztériumot pedig sokallta, számukat 20 alá csökkentené. „Az évek során számos, egyazon minisztériumhoz tartozó struktúrát létesítettek. Azt szeretném, hogy ezeket vonjuk össze, mert ezáltal a bürokrácia is csökkenne” – vélekedett a miniszterelnök. Hozzátette, tudatában van annak, hogy kezdeményezése sokakat zavar, de – mint mondta – határozott meggyőződése, hogy szükség van a kormányátszervezésre.
A miniszterelnök kifejtette, karcsúsított, emberközelibb kabinetre van szükség, ugyanakkor cáfolta, hogy a kormányátszervezést kormányátalakítás kellene hogy megelőzze. Mint mondta, Carmen Dan belügyminiszteren kívül, aki hazudott neki, egyetlen tárcavezetővel sincs problémája. „Már hétfőn közölte, hogy hajlandó lemondani. Én meg azt mondtam neki, hogy ha megteszi, valószínűleg el is fogadom. (...) Úgy gondolom, hogy ha megengedik neki, be fogja nyújtani a lemondását” – nyilatkozta a belügyi tárcavezető kapcsán. Tudose ugyanakkor azt állította, Carmen Dan hazudott neki, így nem tud tovább dolgozni vele. Tudose szerint a belügyminiszter arról tájékoztatta őt, hogy a Korrupcióellenes Főigazgatóság vezetője, Cătălin Ioniţă elfogadta a Bogdan Despescu esetleges leváltása nyomán megüresedő rendőrfőkapitányi tisztséget, Ioniţă azonban egy telefonbeszélgetés során határozottan cáfolta ezt.
Mihai Tudose arról is beszélt, hogy több miniszterrel évtizedek óta baráti viszonyt ápol. Köztük említette Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettest, aki – mint mondta – bár tárca nélküli miniszter, többet dolgozik bármelyik tárcavezetőnél, mindennap legalább tizenkét órát tölt a munkahelyén. „Együtt jöttünk, együtt megyünk. Ha neki holnap távoznia kell, megyek vele én is” – mondta Tudose. Dicsérő szavakkal illette Petre Daea mezőgazdasági, Mircea Dobre turisztikai, Lucian Romaşcanu kulturális, Tudorel Toader igazságügyi és Felix Stroe közlekedésügyi minisztert is, akiket hozzáértő és odaadással dolgozó szakembereknek tart.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2018-01-12: Belföld - :

Ne vitázzon a magyarokkal Bukarest (Román Akadémia)

A Román Akadémia szerint Bukarestnek nem szabad a magyarokkal vitába bocsátkoznia sem a Román Királyság és Erdély egyesülését kimondó 1918. december 1-jei gyulafehérvári nyilatkozatról, sem Trianonról, mert azzal azt üzenné a világnak, hogy megoldandó vitája van a szomszédaival.
2018-01-12: Belföld - :

Hírsaláta

KEVÉS A HALÁLBÜNTETÉS bizonyos bűncselekmények esetén – nyilat­kozta szerdán Mihai Tudose.