Az Év sportolója gálaBaji először, Hosszú hatodszor díjazott

2018. január 13., szombat, Sport
A férfiaknál Baji Balázs, a nőknél Hosszú Katinka (fotó) lett 2017 legjobb sportolója a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által kiírt szavazáson. A 60. alkalommal zajlott szavazás díjait csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezett Az Év sportolója gálán adták át.
  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI
Baji tavaly a londoni világbajnokságon bronzérmes volt 110 méteres gátfutásban, ezzel az első magyar atléta lett, aki szabadtéri futószámban dobogóra állhatott a világbajnokságon, illetve győzni tudott az Universiadén.
A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú tavaly a budapesti világbajnokságon két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a koppenhágai rövid­pályás Európa-bajnokságon pedig mind a hat számot megnyerte, amelyben indult. Hosszú hatodszor bizonyult a legjobbnak, ezzel megközelítette a csúcstartó, hétszeres győztes Egerszegi Krisztinát. Ez alkalommal Katinka Szöllősi Györgytől, az MSÚSZ elnökétől az Európai Sportújságírók Szövetsége a kontinens legjobb női sportolónőjének járó díját is átvehette.
Az edzők és szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Hosszú Katinka edzője, Shane Tusup győzött, aki magyarul elmondott beszédében elnézést kért azoktól, akik kiálltak mellette, sokakat megbántott a viselkedésével. Leszögezte: elfáradt, kimerült és sokat hibázott.
Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes és magyar bajnok Győri Audi ETO KC lett. Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Gödry Levente, Borsos Gábor összetételű tenisz Davis Kupa-válogatott kapta a legtöbb voksot, mivel 1996 után visszakerült a világcsoportba, a legjobb 16 együttes közé.
Az év férfi labdarúgójának Nikolics Nemanját választották, aki az észak-amerikai profiliga alapszakaszában gólkirály lett a Chicago Fire színeiben. A díjat a négyszeres olimpiai bajnok tornásztól, az erdélyi születésű Szabó Katalintól kapta meg. Az év női labdarúgója a VfL Wolfsburg és a válogatott támadója, Jakabfi Zsanett lett. Az év góljára a szurkolók még a gála idején is szavazhattak. A legtöbben a Ferencváros 19 éves ghánai labdarúgója, Joseph Paintsil találatát látták a legszebbnek, amelyet a Videotonnak lőtt. A fiatal idegenlégiós még a téli pihenőjét tölti, ezért Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója vette át az elismerést. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját Mészöly Kálmán korábbi kiváló labdarúgó, edző, szövetségi kapitány kapta. A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázónak, a Nemzet Sportolójának adták át, akit a közönség felállva, vastapssal köszöntött.
A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést. Az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, amelynek egyik tagja, Krajnyák Zsuzsanna nyert a nőknél. Mindkét kategóriában címvédés történt. Az év fogyatékos férfi sportolója Osváth Richárd kerekesszékes vívó.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 202
szavazógép
2018-01-13: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Asztalitenisz. Csütörtökön rajtolt és ma késő délután ér véget Buzăuban az ifjúsági I–II. korosztályú sportolók számára megrendezett pingpong Román Kupa, amelyen a megyeszékhelyi Sepsi ISK (Bokor Zoltán, Balázs Gergő, Nagy Magor István) és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK (Medvés Antal, Ionuţ Chelmuş, Popov Szabolcs, Canea-Kocsis András, Papp Rebeka, Oláh Kriszta, Mike Boróka) színeiben összesen tíz, míg más csapatnak küzdve további két (Farkas Yvett, Márton Ádám) háromszéki fiatal és tehetséges asztaliteniszező vesz részt. Több pingpongozónk már búcsút intett a viadalnak, ám vannak olyanok, akik ma is asztalhoz állnak. Szurkoljunk nekik, részletekkel pedig a Hétfői Sportban jelentkezünk.
2018-01-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
Tamási Áron Színház. A sepsiszentgyörgyi magyar színház vasárnap 19 órától a nagyteremben a Lewis Caroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című meseregényei alapján készült Alice-t, a Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra közös produkcióját játssza, rendező: Bocsárdi László.