Oscar-jelölt lehet a Testről és lélekről?

2018. január 13., szombat, Magazin
Hétvégén nézik meg a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért még versenyben lévő kilenc alkotást, köztük a Testről és lélekrőlt az Amerikai Filmakadémia szavazó tagjai, és január 23-án derül ki, hogy Enyedi Ildikó filmje bekerül-e a kategória öt jelöltje közé. A fanyar humorú szerelmes filmet decemberben 92 ország hivatalos nevezése közül választotta be az Amerikai Filmakadémia azon kilenc film közé, amelyek továbbra is versenyezhetnek a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért.
Péntektől vasárnapig New Yorkban, Londonban, Los Angelesben és San Franciscóban is vetítik az idegen nyelvű filmeket az akadémia szavazásra jogos tagjainak, és fontos szabály, hogy csak akkor szavazhatnak, ha mind a kilenc alkotást megnézték.
A közlemény felidézi, hogy a kaliforniai Palm Spirngs nemzetközi filmfesztiválján óriási érdeklődés övezte az érintett alkotók, köztük Enyedi Ildikó részvételével rendezett pódiumbeszélgetést a napokban. A nagyszabású filmfesztivál évről évre felvonultatja az Oscar-verseny jelentős résztvevőit. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában versenyző rendezők részvételével telt házas pódiumbeszélgetést tartottak, amelyet Peter Debruge, a tekintélyes Variety magazin kritikusa vezetett. Az eseményről szóló tudósításában a Desert Sun újságírója felhívta a figyelmet egy „erőteljes állításra”, arra, hogy a kilenc versenyző között csak egy nő van, Enyedi Ildikó – utalva ezzel a Hollywoodot hevesen foglalkoztató női egyenjogúság kérdéskörére is.
A 18 év után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása tavaly elnyerte a Berlinale fődíját, az Aranymedvét, sőt, a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. Majd – első magyar filmként és első nőként – Enyedi Ildikó kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről főszerepében nyújtott alakításáért Borbély Alexandrát díjazták a legjobb színésznőt illető elismeréssel.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2018-01-13: Magazin - :

Román és magyar filmek hete Sepsiszentgyörgyön

Két tematikus filmhéttel ünnepli a román, illetve a magyar kultúra napját január 12–25. között a sepsiszentgyörgyi Művész mozi.
2018-01-13: Magazin - :

Mire ad pénzt ebben az évben a Filmalap? (Új magyar filmek a láthatáron)

Egy sikerdarab megfilmesítését, a harmincasok gyerekvállalásáról szóló romantikus komédiát és egy horrorfilm előkészítését támogatja a Filmszakmai Döntőbizottság.