Új magyar filmek a láthatáronMire ad pénzt ebben az évben a Filmalap?

2018. január 13., szombat, Magazin
Egy sikerdarab megfilmesítését, a harmincasok gyerekvállalásáról szóló romantikus komédiát és egy horrorfilm előkészítését támogatja a Filmszakmai Döntőbizottság.
A testület 10 millió forint gyártás-előkészítési támogatást szavazott meg Ray Cooney (A miniszter félrelép) és John Chapman Kölcsönlakás című színdarabjának megfilmesítésére – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Filmalap. A fővárosi Játékszínben több mint egy éve telt házzal játszott vígjáték megfilmesítése Dobó Kata rendezésében, Gulyás Buda közreműködésével készül, az operatőr Seregi László lesz. A Kölcsönlakás forgatókönyvét az Üvegtigris sorozat alkotói, Búss Gábor Olivér és Kapitány Iván jegyzi. A napjainkba átültetett cselekmény vígjátéki félreértések sorozata egy olyan lakás körül, amelyet – akár a háziak engedélyével, akár anélkül –, mindenki kölcsönvesz egy éjszakára.
A Poligamy és a Coming out című filmeket jegyző Orosz Dénes fogatókönyvíró-rendező Mimi munkacímmel készülő alkotásának előkészítését ugyancsak 10 millió forinttal támogatja a Filmalap. A romantikus vígjáték története a mai harmincasok és a gyermekvállalás körül forog. Az alkotók kacagtató, egyúttal mélyen érzelmes komédiát ígérnek a felnőtté válás viszontagságairól. Az operatőr Fillenz Ádám lesz, aki többek között Orosz Dénes korábbi mozifilmjeit is fényképezte.
Bergendy Péter, az Állítsátok meg Terézanyut! és A vizsga rendezője a hazai filmes palettáról évtizedek óta hiányzó horrorfilmet készít elő Post Mortem munkacímen a Filmalap 5 millió forintos támogatásával. A történet az első világháború után játszódik egy kis magyar faluban, ahol a temetetlen halottak visszajárnak kísérteni. A Post Mortem főhőse egy halottfotós, aki segít a falubélieknek kideríteni, hogy mi rejlik a természetfeletti jelenségek mögött. A történetet Bergendy Péter, Hellebrandt Gábor és Zánkay Piros közösen jegyzi.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2018-01-13: Magazin - :

Oscar-jelölt lehet a Testről és lélekről?

Hétvégén nézik meg a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért még versenyben lévő kilenc alkotást, köztük a Testről és lélekrőlt az Amerikai Filmakadémia szavazó tagjai, és január 23-án derül ki, hogy Enyedi Ildikó filmje bekerül-e a kategória öt jelöltje közé. A fanyar humorú szerelmes filmet decemberben 92 ország hivatalos nevezése közül választotta be az Amerikai Filmakadémia azon kilenc film közé, amelyek továbbra is versenyezhetnek a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért.
2018-01-13: Nemzet-nemzetiség - :

Tudor Duica: Erdély autonómiája: utópia vagy szükségszerűség?

A régiósítás örökre utópia marad, ha a különböző etnikumok továbbra is ragaszkodnak eltérő Erdély-képeikhez.