A nyúlacska harangocskája

2018. január 13., szombat, Kiscimbora
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nyúlacska. Ennek a nyúlacskának volt egy szépen szóló harangocskája.
  • Papp Zalán Magor, Sepsiszentgyörgy
    Papp Zalán Magor, Sepsiszentgyörgy
Egyszer ez a nyúlacska elment az erdő szélibe, lefeküdt egy bokor tövibe, és a bokorra felakasztotta a harangocskáját. Reggel, mikor felébredt, a bokrot sehol sem látta, hanem egy nagy fát látott helyette. Felnézett reá és látta, hogy a harangocskája a fán van. Kérte a fát, hogy adja vissza a harangocskáját, de a fa nem adta vissza.
Ekkor a nyúlacska elment a fejszéhez és kérte, hogy a fát vágja ki, hogy a fa adja vissza a szépen szóló harangocskát. De a fészi nem vágta ki a fát. Most a nyúlacska elment a küszürűkőhöz, hogy fenje meg a fészit, hogy a fészi vágja ki a fát, a fa adja vissza a harangocskát. De a küszürűkő nem fente meg a fészit.
Ekkor a nyúlacska elment a vízhez, hogy hajtsa a küszürűt, hogy a küszürű fenje meg a fészit, a fészi vágja ki a fát, a fa adja vissza a harangocskát. De a víz nem hajtotta a küszürűt.
Ekkor a nyúlacska elment a bikához, hogy igya meg a vizet, hogy a víz hajtsa a küszürűt, a küszürű fenje meg a fészit, a fészi vágja ki a fát, a fa adja vissza a harangocskát. De a bika nem itta meg a vizet.
Ekkor a nyúlacska elment az egérhez, hogy csípje meg a bikát, a bika igya meg a vizet, a víz hajtsa a küszürűt, a küszürű fenje meg a fészit, a fészi vágja ki a fát, a fa adja vissza a harangocskát. De az egér nem csípte meg a bikát.
Ekkor a nyúlacska elment a macskához, hogy fogja meg az egeret, az egér csípje meg a bikát, a bika igya meg a vizet, a víz hajtsa a küszürűt, a küszürű fenje meg a fészit, a fészi vágja ki a fát, a fa adja vissza a harangocskát. A macska azt mondta, hogy ő megfogja, de előbb adjon neki tejecskét. Most a nyúlacska elment a tehenhez, kért tőle tejecskét.
A tehen azt mondta, hogy ő ad tejecskét, csak vigyen neki füvecskét. Most a nyúlacska elment az emberhez, hogy adjon neki füvecskét. Az ember adott es neki füvecskét, s a nyúlacska vitte a tehennek. A tehen adott neki tejecskét, s a nyúlacska vitte a macskának. A macska megfogta az egeret, az egér megcsípte a bikát, a bika megitta a vizet, a víz hajtotta a küszürűkövet, a küszürűkő megfente a fészit, a fészi kivágta a fát, a fa vissza­adta a szépen szóló harangocskát.
A nyúlacska megörvendett, a szépen szóló harangocskát visszaakasztotta a nyakába és mindig ott tartotta.
Itt a vége, fuss el véle, ha nem hiszed, járj végére.
(Szörcse, Gergely Mária 74 éves. – 1948. Molnár András)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2018-01-13: Kiscimbora - :

János vitéz

Egyszer volt egy tó. Ez a tó innet hej de messze volt! Ha jól tudom, még a tetvek országán es túl volt. Elég a hezza, hogy volt egy tó, de lehet, hogy még ma es megvan.
2018-01-13: Kultúra - Nagy B. Sándor:

Varázslat és illúziórombolás (Szilveszter a színházban Sepsiszentgyörgyön)

Különös koktélt kevert nekünk szilveszterre Sardar Tagirovsky és a Tamási Áron Színház társulata, amelyben az émelyítően édes ízektől a kesernyésen és fanyaron át a savanyúig mindenfélét ízlelhettünk. Carlo Goldoni az olasz komédia nagymestere, akinek Chioggiai csetepaté című darabjából árad a szerelem, a szenvedély, a mediterrán virtus és forrófejűség, és aki, bár többnyire karikírozza szereplőit, alapvetően mégis szeretnivalónak ábrázolja őket a pletykák, veszekedések, családi és családok közötti perpatvarok színes forgatagában.