Csóka Szilárd Zsolt álomszerű festményei

2018. január 13., szombat, Közélet
Nem tájkép, hanem egy szürreális álomhoz hasonló, fiktív világ jelenik meg festményein – mondta Csóka Szilárd Zsolt fiatal marosvásárhelyi képzőművész, akinek tárlata szerdán este nyílt meg a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A rendezvényt Éltes Áron szaxofonjátéka tette hangulatosabbá.
  • Ungvári-Zrínyi Kata és Csóka Szilárd Zsolt. Fotó: Albert Levente
    Ungvári-Zrínyi Kata és Csóka Szilárd Zsolt. Fotó: Albert Levente
A kiállítás az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) évindító rendezvénye. Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője felhívta a figyelmet a Facebook-oldalukon zajló szavazásra is, amelynek célja, hogy a látogatók jelezzék, melyiket tartják 2017 legjobb tárlatának. Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézetének igazgatója megjegyezte, számára nagy öröm, hogy Bukarest után Sepsiszentgyörgyre érkezett a festőművész anyaga, amelyről katalógus is megjelent. A Balassi Intézet nemcsak a román fővárosban és Háromszéken van jelen, hanem húsz további országban is, fontos, hogy egy tárlat bekerüljön ebbe a vérkeringésbe – tette hozzá. A kiállítást Ungvári-Zrínyi Kata méltatta, rámutatván a festmények elvont jellegére, a látható mitikus terekre.
A megnyitót követően Csóka Szilárd Zsolt elmondta, a művész legnagyobb ellensége a fehér papír, ő maga rendszerint fejből dolgozik, s nem előre megtervezett, amit fest. A tájjal perspektivikus teret teremt, s ehhez keresett egy olyan formát, amelynek alapja a trapéz vagy paralelogramma. Érdeklődésünkre azt is kifejtette, a Sepsiszentgyörgyön bemutatott festmények alkotói világának egyik szeletét jelentik, korábban portréfestészettel is foglalkozott, ehhez próbál visszakanyarodni, a most bemutatott festményein látható elemeket újabbakkal hangolja össze, emberi formával helyettesíti az eddigi mértani alakzatokat. Ezeket a képeit egy márciusi marosvásárhelyi egyéni kiállításon mutatja majd be.
A 29 éves művész Kolozsváron tanult, és ellentétben a távozó többséggel, 2013-ban visszatért szülővárosába, azóta hivatásos festőként dolgozik, idejét főleg műtermében tölti. Marosvásárhely „nagyon csendes” hely, meglehetősen kevés fiatal képzőművésszel, míg szerinte Sepsiszentgyörgy a térség, Erdély legjobb kulturális központja.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-01-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2018-01-13: Közélet - Mózes László:

Kreatív gyermekek számára is otthonos a Magma

A művészet és a gasztronómia találkozásáról, kapcsolódási lehetőségéről szól a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér idei legfontosabb rendezvénysorozata – közölték érdeklődésünkre a Magma működtetői, Kispál Ágnes Evelin és Kispál Attila. 2018-ban hat kiállítást terveznek, ezeken kívül mintegy kéttucatnyi kulturális rendezvénynek adnak otthont, illetve Fám Erika folytatja az egyre nagyobb érdeklődésre számító műhelymunkát gyermekekkel és diákokkal. A Magma eseménysorozata precízen, jól dokumentáltan követhető honlapjukon, illetve Facebook-oldalukon is.
2018-01-13: Közélet - Váry O. Péter:

Könyv két elővel

És három szerzővel, hiszen az Ambrus Attila és Sarány István által jegyzett kötetet Léphaft Pál nem csak illusztrálta, hanem azt az elmés megoldást is kitalálta hozzá, hogy a könyv egyik borítóján Szóbeszéd címmel az egyik, másikon Szertelen szószedet címmel a másik szerző neve álljon.