Fegyelmi eljárás Laura Codruţa Kövesi ellen

2018. január 13., szombat, Belföld

Fegyelmi eljárást indított pénteken a Legfelsőbb Bírói Tanács keretében működő Igazságszolgáltatási Felügyelet Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség vezetője ellen, miután féléves vizsgálata nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a főügyész több ponton megsértette a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény előírásait.

A szociálliberális kormánytöbbség már régóta azzal vádolja Kövesit, hogy vezetése alatt a korrupvióellenes ügyészség visszaélt hatalmával, míg a kormánykoalíciót korrupcióellenes jelszavakkal támadó Klaus Iohannis államfő mindig elégedetten nyilatkozott Kövesi munkájáról. Kövesi esetleges elmozdításának így politikai tétje is van, az Igazságszolgáltatási Felügyelet azonban a szakmai előírások megsértésére hivatkozva javasolta a főügyész megbüntetését.
A testület júliusban indított vizsgálatot, miután a kormánykoalícióhoz közel álló Romania TV hírtelevízió a korrupcióellenes főügyészt lejárató hangfelvételeket tett közzé. Ezeken a beosztottjai teljesítményével elégedetlen Kövesi hatékonyabb munkát és több „fontos” ügyet követel az ügyészség ügyészeitől, azt fejtegeti, hogy legalább egy újabb miniszter lebuktatására vagy más fontos ügyre van szükség ahhoz, hogy azok, akik nyilvánosan támadják az ügyészséget, ne „mássza­nak rá” a vádhatóságra.
Az egyik hangfelvételen Kövesi – az azóta leváltott Sorin Grindeanura utalva – kijelenti: azt szeretné, ha az ügyészség „eljutna a miniszterelnökig” egy gyanús ingatlan-visszaszolgáltatási ügyben. Kövesi nem tagadta, hogy az ő hangja hallatszik a zárt munkaülésen készült felvételen, de azt állította, hogy a hanganyagot megvágták, és szavai közé olyan kifejezéseket ékeltek be utólag, amelyek teljesen kiforgatják mondanivalója értelmét.
A felügyelet mostani jelentése szerint Kövesi aláásta az igazságszolgáltatás tekintélyét, majd a kiszivárogtatás után beosztottjainak küldött körlevélben – gyáváknak, besúgóknak és bűnözőknek nevezve a feljelentőket – méltóságukat is megsértette.
A korrupcióellenes ügyészség főügyésze megbüntetéséről vagy felmentéséről az igaz­ságszolgáltatás függetlensége felett őrködő bírói tanács ügyészi részlege hivatott dönteni. A kiszabható legsúlyosabb büntetésként a bírói tanács kizárhatja az ügyészek soraiból a fegyelmi alá vont ügyészt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2018-01-13: Belföld - :

Kiütötte a biztosítékot a kormányfő (Tudose fenyegetése)

Rég nem tapasztalt elítélő reakciósorozatot idéztek elő magyar részről Mihai Tudose kormányfő szerdán este a Realitatea televízióban elhangzott, a székelyföldi magyar közösséget sértő, a zászlóállítást illetően akasztással fenyegető kijelentései. A kormányfő szavai nyomán a budapesti külügyminisztérium bekérette Románia budapesti nagykövetét, az erdélyi magyar politikusok többsége pedig célszerűnek látná Tudose távozását, akinek kijelentéseit egyebek mellett brutálisan hungarofóbnak és a náci ideológiákkal rokonnak, egy EU-tagországban elfogadhatatlannak minősítették. Elítélték továbbá a román politikum reakciójának a hiányát, egyikük a bűnvádi feljelentés lehetőségét is felvetette. Az erdélyi kisebbségi jogvédő szervezetek is feljelentéseket helyeztek kilátásba. A magyarországi politikai alakulatok szintén elítélő álláspontot fogalmaztak meg, sőt, a távozásra való felszólítás is elhangzott némelyek részéről.
2018-01-13: Belföld - :

Iohannis és a vallásszabadság

Közleményben üdvözölte tegnap Klaus Iohannis államelnök a vallásszabadság erdélyi törvénybe iktatásának 450. évfordulóját. A vallásszabadságot a világon először Tordán iktatta törvénybe az erdélyi országgyűlés 1568-ban.