Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Huszárakadémia BálványosonA hagyományt nem ápolni, hanem őrizni kell

2018. január 15., hétfő, Közélet

A bálványosi Vár Panzió otthonos kényelmével, befogadó melegével a már megszokott időpontban, január közepén ismét vendégül látta a hetedik Huszárakadémia keretében Erdély és az összmagyarság katonai hagyományőrzőit. A hétvégi rendezvényen a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség tisztikara is képviseltette magát.

  • A szerző felvételei
    A szerző felvételei

Szombaton Bálványosfürdőn a Vár Panzióban elméleti képzésen vehetett részt a mintegy százharminc anyaországi és erdélyi huszár és hagyományőrző. Vidékünket a torjaiak, az uzoniak, a barótiak, a mikóújfalusiak, az olosztelekiek, az árkosiak, a kőröspatakiak, a kálnokiak, a gidófalviak, a sepsiszentgyörgyiek, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület sepsiszéki, kézdiszéki és erdővidéki huszár- és málnásfürdői tüzércsapata, valamint a 15. székely határőr gyalogezred kézdivásárhelyi ütege és a Szilaj Hagyományőrző Egyesület képviselte. Jelen voltak huszárok Budapestről, Kaposvárról, Kecskemétről, Sopronból, Budakesziről, Szegedről, Somogyról, Veresegyházáról, valamint Magyarózdról, Mezőpanitról, Erdőszentgyörgyről, Torboszlóról, Zetelakáról, Szentegyházáról, Csíkszeredából, Homoródmentéről, Gyergyószentmiklósról és Bihardiószegről. Hazai és magyarországi szakemberek – Csikány Tamás ezredes, hadtörténész, Jakab Szilárd állatorvos, Bordi Zsigmond Loránd régész, Kádár Barna lovas szakedző, fogathajtó, Grubits Róbert hagyományőrző huszárkapitány, Vass László hagyományőrző ezredes, Hornyák Gábor hagyományőrző kapitány, Berlinger Gábor hagyományőrző huszárkapitány, Farkas Tibor tüzér százados és Horváth Béla történész – tartottak előadást a háromszéki határőrök honvédő háborújáról, a klasszi­kus lóidomítás alapjairól, Görgei Artúr életéről, az 1849. évi szemerjai ütközetről, a biztonságtechnikáról a hagyományőrzésben, az öltöztetési és felszerelési szabályzatokról, a Württemberg-huszárok helytállásáról a piski ütközetben stb. Az első nap tisztikari gyűléssel, az idei esztendő programjainak egyeztetésével és huszárbállal ért véget.
Tegnap délelőtt Bálványosfürdőről Torjára utaztak a huszárok, ahol a felvonulás után részt vettek a Szent Miklós római katolikus templomban a Hatos Mihály plébános, tábori lelkész, hagyományőrző főhadnagy által celebrált ünnepi szentmisén. Ezt követően Daragus Attila, Torja polgármestere, hagyományőrző huszárkapitány házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, a határon innen és túlról érkezett hagyományőrzőket. Torja polgármestere köszönetet mondott  az összetartozás és összefogás jegyében megszervezett huszárakadémiáért. A szentmise nemzeti imánk közös eléneklésével ért véget. A szentmisét követően a huszárok és hagyományőrzők Erdély egyetlen huszárszobrához vonultak, ahol a csapatok képviselői megkoszorúzták az emlékjelet, előléptetési ceremóniára idén nem került sor. Az idei Huszárakadémia kitűzőit és az emléklapokat a Vár Panzióban elfogyasztott díszebédnél adták át.
Hatos Mihály plébános, tábori lelkész elmondta: a hetedik akadémia sikeresnek mondható, és a harmadik alkalom, hogy a kétnapos rendezvény teljesen feszültségmentesen zajlott le, akik csak a látványért jöttek, sorra kimaradtak. „A hagyományt nem ápolni, hanem őrizni kell, ami ember- és Isten-függő” – hangsúlyozta a plébános.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1875
szavazógép
2018-01-15: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Elég volt a komolytalanságból

Vajon meddig lehet húzni egy politikai válságot? A szociáldemokraták 2016 decemberében aratott „történelmi” választási győzelmük után alig néhány héttel már konfliktusba keveredtek, és nem csupán az igazságszolgáltatás megpuhítási kísérlete miatt felháborodott polgárokkal, hanem egymással is.
2018-01-15: Közélet - Iochom István:

A tökéletes esküvő kellékei (Kézdivásárhely)

Minden, ami egy tökéletes esküvőhöz szükséges mottóval szombaton negyedszer szervezett egész napos esküvői kiállítást és vásárt a Süti Éden cukrászszalon, a Két Szív Esküvőszervező Iroda és a városháza Kézdivásárhelyen a sportcsarnok előterében. Az előző esztendőkhöz viszonyítva nemcsak a kiállítók, hanem a látogatók száma is jelentősen megnőtt, a nap folyamán több mint hatszázan tértek be a sportcsarnokba.