MegyeházaAddig nyújtóznak, amíg a takaró ér

2018. január 16., kedd, Közélet
Mintegy 14 millió lejjel kevesebb összeget biztosítanak az állami költségvetésből Kovászna Megye Tanácsának működési költségek finanszírozására idén, mint tavaly. Ennek ellenére a megyei önkormányzat tervekkel és munkával kezdi az új esztendőt – nyilatkozta Tamás Sándor tanácselnök.
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
Az országos költségvetési törvény ez év elején jelent meg a Hivatalos Közlönyben, így a megyei költségvetés elfogadására csupán február közepén kerülhet sor. Addig a béreket és működési költséget a forgóalapból fedezik, az elkezdett beruházásokra szóló kifizetéseket is abból eszközölik.
Az elmúlt évben sikerült megemelt, piacképes fizetést biztosítani az önkormányzati alkalmazottaknak, de mindez idén a fejlesztések kárára megy, hiszen a korábbi ígéretekkel szemben a megcsappant költségvetés miatt nem üti a széle a hosszát. A bérek kifizetésére vonatkozó forrásokat már a múlt év végén elapasztotta a kormány – közölte az elnök. Hozzátette: addig nyújtózkodnak, ameddig a takaró ér. A takaró sajnos egyre rövidebb, az állam ellehetetleníti az önkormányzatok munkáját, miközben a saját feladatait sem látja el maradéktalanul. Jó példa erre, hogy a Kovászna megyében lévő megyei utak jobb állapotban vannak, mint az ugyanolyan hosszúságú országutak, holott az országúthálózat nemcsak a megye lakosait szolgálja ki, hanem nagy részben itt bonyolódik le a tranzitforgalom Erdély és Moldva között.
Tamás Sándor úgy látja, „egyértelműen instabilitás van az országban, a kormány egyik kezével adja, a másikkal többszörösen elveszi a pénzt. Az nincs rendjén, hogy a kormány szabja meg, hogy egy adott régióban a megyevezetés és a helyi önkormányzatok mire költhetik a juttatást, holott nem látnak bele azok működési folyamataiba. Mi ennek ellenére a maximumot próbáljuk kihozni ebből a félrecsúszott rendszerből és a kiszabott költségvetésből. Románia katasztrofális politikai helyzete gazdasági instabilitást von maga után az egész ország működésében. Az évből már két hét eltelt, de még mindig nem tudunk tervezni, nem látjuk, hogy idén miből gazdálkodhatunk”.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 165
szavazógép
2018-01-16: Közélet - :

Értékes egy lejek

A 36 ezer közösségikártya-tulajdonos több mint 180 ezerszer használta tavaly a Háromszéki Közösségi Alapítvány javára gyűjtő eszközt. Ez 201 773 lejt eredményezett a közösségi alapba, ami azt jelenti, hogy minden egyes használatkor a kártya legalább egy lejjel gyarapította az alapot.
2018-01-16: Közélet - Hecser László:

Új tulajdonos az Erdővidéknél

Péntektől új köntösben jelenik meg a Baróton kiadott Erdővidék regionális hetilap. A lapméret változása és színessé válása, illetve az ilyen körülmények közt elkerülhetetlenné váló drágulás hátterében tulajdonosváltás áll: a lap és a kis nyomda jogi hátterét biztosító Actual Print Kft.-t tulajdonosai bezárják, a további megjelenés érdekében a közel tíz éve munkatárs Albert Egon saját céget volt kénytelen létrehozni.