Lemondott a kormányfő

2018. január 16., kedd, Belföld
Lapzártakor ért véget a Szociáldemokrata Párt (SZDP) végrehajtó bizottságának tegnapi ülése, melynek tétje az volt, hogy második miniszterelnökétől is megvonja-e a bizalmat a nagyobbik kormánypárt.
Elődjéhez, a tavaly júniusban leváltott Sorin Grindeanuhoz hasonlóan Mihai Tudose is a párt elnökével, Liviu Dragneá­val került konfliktusba. A zárt ajtók mögött zajlott, több mint öt órán át tartó pártülésen 59-en szavaztak Tudose leváltására, amit csak négyen elleneztek és négyen tartózkodtak. A bizottsági ülésről való távoztában maga a politikus jelentette be lemondását. Tudose azt mondta: fegyelmezett tagja az SZDP-nek: a párt bízta meg, az is váltja le, nem akar pártszakadást. Hozzátette, nem fogja biztosítani az ügyvivő kormányfői tisztséget, a következő kormány kinevezéséig Paul Stănescu miniszterelnök-helyettest javasolja a párt ügyvivőnek, de nem biztos, hogy ezt az államfő elfogadja. A miniszterelnök lemondása ugyanis az SZDP politikai ellenfelét, Klaus Iohannist hozza helyzetbe, akit az alkotmány nem kötelez arra, hogy harmadszor is a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező párt jelöltjét bízza meg kormányalakítással.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2018-01-16: Világfigyelő - :

Rajoy nem látja Puigdemontot elnökként

Még ha a katalán parlament újra is választaná Carles Puigdemont leváltott elnököt, Brüsszelből nem tudná betölteni hivatalát, anélkül pedig nem alakulhat meg az új kormány sem – mondta a spanyol miniszterelnök tegnap Madridban a kormányzó konzervatív Néppárt országos vezetőtestületének ülésén. Rajoy abszurdnak nevezte, hogy Puig­demont a távolból akar ismét elnök lenni. Érvelése szerint a szenátus döntése alapján addig a spanyol kormány irányítja Katalóniát, amíg nem alakul meg az új kormány. Ez azonban nem következhet be, amíg az új elnök nem foglalja el posztját „fizikailag” is.
2018-01-16: Közélet - :

Találkozzunk, nyerjünk Baróton (Laptalálkozó, könyvbemutató és nyereményjáték)

Január 17-én, szerdán Baróton találkozunk olvasóinkkal. A helyi kultúrotthon kistermében 18 órára várjuk mindazokat, akik a Háromszék munkatársaival szeretnének találkozni, ugyanakkor bemutatjuk munkatársaink legújabb, a Kaláka könyvek sorozatban megjelent köteteit. Hívjuk hűséges olvasóinkat és mindazokat, akik részt kívánnak venni interaktív nyereményjátékunkban.