Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fejér László Ödön szenátor évértékelője Nincs mit keresnünk a kormányban

2018. január 17., szerda, Közélet

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott tegnap Fejér László Ödön, az RMDSZ háromszéki szenátora. A politikus 2012 és 2016 között Kézdiszék parlamenti képviselője volt, 2016. december 21. óta a román törvényhozás felsőházában tevékenykedik. Az RMDSZ-frakció alelnöke, a Grúziai–Román Parlamenti Baráti Társaság alelnöke, a Dél-Afrikai–Román Parlamenti Baráti Társaság  elnöke, a szenátus szállítási és energetikai bizottságának alelnöke.


„Nekünk az a dolgunk a román törvényhozásban, hogy olyan törvényeket szavazzunk meg, amelyek az állampolgárok jólétét, életvitelét szolgálják” – ezekkel a szavakkal kezdte a múlt esztendő kiértékelését a honatya. A homok és a kavics bányászatában sikerült elérniük, hogy ne Bukarestben a pénzügyminisztérium igazgatósága hagyja jóvá annak árát – számolt be a törvénymódosítás kezdeményezőjeként. Az elmúlt tizenöt év rendkívül rossz gyakorlata után ezentúl nem kell a fővárosba utazni az ár jóváhagyásáért, azt a piac dönti el, ami nagy segítséget jelent a vállalkozóknak – tette hozzá. Azt is elmondta, egyike volt azon kezdeményezőknek, akik elérték, hogy a székelyföldi középvállalkozóknak ne Brassóban kelljen intézniük adóik kifizetését, így mintegy tízezer vállalkozó ügyintézése került vissza a megyeszékhelyekre.
A Magyar Ifjúsági Értekezlet megkeresésére a szenátor kidolgozta az ifjúsági törvény módosítását. Mint mondta, nagy szükség van olyan tevékenységekre kisebb településeken is, amelyekbe minél több fiatalt lehet bevonni, de az ifjúsági szervezetek súlyos pénzforráshiánnyal küzdenek, ezért korlátozott volt mozgásterük. Idéntől azonban minden község, város, közhivatal saját költségvetéséből támogathat ifjúsági rendezvényeket. Eredményként sorolta, hogy sikerült megakadályozni a kantai Nagy Mózes Elméleti Líceum mellett működő sportiskola sepsiszentgyörgyi sportiskolához való csatolását, és hogy egyelőre helyben tehetik le a gyakorlati sofőrvizsgát az érintettek. Kiemelte, a magyar nyelv használata terén is történtek előrelépések.
Arra az újságírói kérdésre, mi a véleménye arról, hogy Kulcsár-Terza József egyedül volt kénytelen iktatni az autonómiatörvény-tervezetet, a szenátor kifejtette: „Sok helyen megjelent a sajtóban, hogy egyeztetett ezzel-azzal, én személyesen nem tudtam a szenátus RMDSZ-es frakciójában semmiféle egyeztetésről, engem háromszéki szenátorként nem keresett meg. Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt arról döntött, hogy közösen kidolgoz egy autonómiastatútumot, illetve alkotmánymódosítási javaslatot, melyre szükség van, hogy valós tárgyalást folytassunk a témáról román partnereinkkel, és annak eredménye is legyen. Ki kellett volna várni ezek előterjesztését. Én a területi autonómia mellett vagyok, és ha szavazásra kerül sor, arra fogok voksolni, hogy Székelyföld megkapja a területi önrendelkezést.”
Szintén újságírói kérdésre, hogy ha felkérik, az RMDSZ-nek rész kellene-e vennie a kormányban, a honatya kifejtette: „jelenleg nincs mit keresnünk a kormányban. Nem hiszem, hogy érdemes lenne részt venni benne, hisz mit tudnánk elérni magyar és gazdasági kérdésekben 2018-ban, az egyesülés centenáriumi évében?”

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2018-01-17: Sport - :

Federer és Fucsovics is továbbjutott (Tenisz, Australian Open )

Fucsovics Márton megnyerte élete első főtáblás mérkőzését, ezzel bejutott a második fordulóba, míg a címvédő Roger Federer három játszmában (6:3, 6:4, 6:3) diadalmaskodott a szlovén Aljaz Bedene felett az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság keddi játéknapján.
2018-01-17: Közélet - Hecser László:

Kihasználatlan fogadóórák (Barót)

A helyhatósági választásokon mandátumot nyert tanácstagoknak minden év elején órarendet kell kitölteniük arról, hol és mikor készek fogadni az ügyes-bajos dolgaikkal hozzájuk forduló polgárokat. Ez általában csak formai feladat, mert a gyakorlat azt mutatja, a fehér hollónál is ritkább, hogy valaki közigazgatást valamelyest is érintő panaszával a tanácstagnál keressen orvoslást. A baróti városvezetés szerint ezen változtatni kell.