Mi, hol, mikor?

2018. január 18., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Kiállítás
* Ütő Gusztáv festőművész kiállítását pénteken 18 órától nyitják meg Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban (Olt utca 2. szám, III. emeleti kiállítóterek). A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. A tárlatot megnyitja Kányádi Iréne művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadótanára. Közreműködik Kónya-Ütő Bence, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze.
* Január 20-án, szombaton 11 órakor a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában megnyitják a lemhényi születésű Zsigmond Judit festménykiállítását. Házigazda: Beke Ernő. Közreműködnek a Molnár Józsiás-iskola zenetagozatos tanulói.
Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház vasárnap 19 órától a kamarateremben Michel de Ghelderode Escorial című előadást játssza Zakariás Zalán rendezésében.
M STÚDIÓ. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház január 20-án, szombaton 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a Romeo & Julia című produkciót játssza Uray Péter rendezésében. Az előadásokra érvényesek az Ábel-bérletek, helyet előjegyeztetni, jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában.
HAHOTA. A marosvásárhelyi színtársulat január 23-án, 24-én, 25-én és 26-án 17 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban; február 14-én, szerdán 17 és 20 órától a kovásznai művelődési központban előadja a Nincs mese! című zenés szilveszteri kabarét Kovács Levente rendezésében. Jegyek Szilágyi Lászlónál (helyfoglalás a 0724 282 735-ös telefonszámon), a városi szervezőirodá­ban (0746 208 811, naponta 10–16 óráig), illetve a kovásznai mű­velődési központban.
Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi (Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám, telefon: 0787 526 102) mai programja: 16-tól Legeslegjobb cimborák – Állati a buli (német családi animációs film, 72 perc, 2016) román szinkronnal; 16.30-tól Kicsinyítés (amerikai vígjáték, 135 perc, 2017) magyar felirattal; 17.30-tól Elit játszma (amerikai krimi, 140 perc, 2017) román felirattal; 19-től The Commuter – Nincs kiszállás (angol–amerikai thriller, 104 perc, 2018) román felirattal; 20-tól Pororoca (román dráma, 153 perc, 2017); 21.15-től Insidious: Az utolsó kulcs (kanadai–amerikai horrorf., 103 perc, 2018) román felirattal.
Rendezvény Szentivánlaborfalván
Szombaton 20 órától a sepsiszentgyörgyi Kriza János Unitárius Dalárda és a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör közös előadást tart a szentivánlaborfalvi kultúrházban. A rendezvényen megemlékeznek a doni áttörés 75. évfordulójáról is.
Előadások Kovásznán
A kovásznai Művelődési Ház jegypénztárában a következő előadásokra lehet jegyet váltani: január 19-én, pénteken 19 órától Musical- és operettest a kolozsvári Operettissimo együttes előadásában; január 27-én szombaton 20 órától A kalamajka folytatódik, a csíkszentgyörgyi Székely Góbék produkciója.
Könyvbemutató
Dr. Péter Sándor szakíró a Fiatalok, még itt vagyunk! Interjúk, önvallomások című könyvét mutatja be ma 17 órától az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtár előadótermében az író-olvasó találkozón.
Megjelent
A januári Székelyföldben Vaszilij Bogdanov (Bogdán László fordításai), J. Szondy György, Vajna Ádám versei mellett Petru Cimpoeşu, Medgyesi Emese, Szakács István Péter prózáját olvashatjuk. A Forgószínpad rovatban Deák Katalin Barabás Árpáddal beszélgetett; az Irattárban Cseke Gábor Fiúk mundérban címmel közöl tanulmányt a katonasorsról; a Disputában Tófalvi Zoltán Dancs Rózsa pokoljárását ismerteti, az Aranyágban Székely Ferenc Barabás László néprajzkutatóval készített interjút. A Szemlében recenziót találunk Bíró-Balogh Tamás, Balla Zsófia, Murányi Sándor Olivér, Roberto Bolano könyveiről. Györffi Kálmán Válogatott novellák című kötetét Bajna György ajánlja. A januári kulturális folyóiratot Kuti Botond munkáival illusztrálták.
Röviden
ÁRAMSZÜNET. Csernátonban ma 9–16 óráig; Árkoson ma és pénteken 8–16 óráig; Szotyorban ma és pénteken 8–16 óráig; Dálnokban pénteken és hétfőn 8–15 óráig; Csernátonban pénteken és hétfőn 9–16 óráig; Felsőcsernátonban 23-án és 25-én 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 8–19 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvízszolgáltatást Kovásznán az Ősz, Keskeny, Víz és Körte utcában, illetve a Cuza Voda utcában a Tudor Vladimirescu és a Mihai Eminescu utca közötti szakaszon. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30–19.30-ig kézműves-foglalkozás gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek (szövés, nemezkészítés).
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Kulturális Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában idén új csoportokba fogadnak érdeklődőket. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni személyesen lehet február 1-jéig munkanapokon 17–19 óráig a következő tanfolyamokra: társasági táncok (keringő, tangó, szamba, salsa, rumba, csa-csa-csa, jive stb.) diákoknak és felnőtteknek; esküvői táncok (a fiatal pár, az örömszülők, hozzátartozók felkészítése a legfontosabb társastáncokból); privát tréner (személyre szabott tánc és alakformálás); Ágo-gym (alakformálás, fitnesz hölgyeknek). Érdeklődni a 0722 233 774-es telefonon lehet.
Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 129-es Dona (telefon: 0372 407 129, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Téli túra a Tortomára
A Járjuk be Erdővidéket! című honismereti túrasorozat 94. kirándulása szombaton lesz. Úti cél: Kisbacon–Tortoma-tető–Ba­rót. Túravezető: Lőrincz Sándor. Indulás 9 órakor a baróti buszmegállóból Kisbaconig, ahonnan a tájház meglátogatását követően a Falu borvize, majd a Tortoma-tető (701 m) és a Dungó völgye érintésével érkeznek vissza Ba­rótra. A túra gyalogos részének becsült hossza 13 km. A szállítás megszervezése érdekében kérik az érdekelteket, hogy részvételi szándékukat legkésőbb pénteken 12 óráig jelezzék Demeter Zoltánnál (0746 089 140). További információk a www.erdovidek.weebly.com honlapon.
Gyűjtés a főfogyasztóvédő orrára
Az MPP háromszéki szervezete gyűjtést szervez a székely ízek üldözése kapcsán hírhedtté vált Gheorghe-Mircea Diacon Kovászna megyei főfogyasztóvédő orrbaveréséért elítélt Leheta Lóránt Zsolt költségeinek enyhítésére. A bíróság 1000 eurónak megfelelő fájdalomdíjat ítélt meg, ezen kívül több mint 2000 lej perköltséget hajtanak be. Adományokat az MPP sepsiszentgyörgyi, Martinovics Ignác utca 2. szám alatti irodájában várnak munkanapokon 9 és 13 óra között.
Jogosítvány a jövőhöz pályázat
Január 27-ig fogadnak el pályázatokat nehéz anyagi körülmények között élő fiataloktól a jogosítvány megszerzésével járó költségek (sofőriskola és járulékos kiadások) fedezésére. 18–25 éves fiatalok pályázhatnak, akik: szakmai pályafutásuk kezdetén vannak, és/vagy munkát vállalnának, és a munkavállalásnál feltétel lenne/előnyt jelentene a gépjárművezetői jogosítvány; munkaviszonyban vannak és munkakörük ellátásában feltétel lenne vagy előnyt jelentene a gépjárművezetői jogosítvány; rendelkeznek B kategóriás gépjárművezetői jogosítvánnyal, de munkavállalásukhoz, illetve munkaköri teendőik ellátásához feltétel lenne/előnyt jelentene nagyobb gépjárművek vezetésére, kezelésére feljogosító engedély; valamilyen más célból szeretnének gépjárművezetői jogosítványt szerezni, de az ezzel járó költségek túlhaladják anyagi lehetőségeiket. Részletek a www.pentrucomunitate.ro honlapon.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-01-17: Világfigyelő - :

A kommunista diktatúra bűneiről

A diktatúra után harminc évvel az utókor legfontosabb feladata a valóság feltárása, ami büntetés azoknak, akik a kommunista rendszer bűneit elkövették, de jutalom azoknak, akik képesek voltak megőrizni egyenes gerincüket a nehéz körülmények között – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a Nemzeti Emlékezet Bizottsága könyvbemutatóján.
2018-01-18: Család - :

Eltűnnek a férfiak?

A mai világban nagyon magasra került a léc a férfiak számára. Igazi kihívás úgy eltartani a családot, hogy közben a társunk, a gyermekeink mellett, otthon is jelen tudjunk lenni. Már az is nagy művészet, ha a mai férfi nem válik saját taposómalma rabjává, ha tudja, mennyit ér, megtanulja, hogy mire képes, annyit vállal és olyan szinten, hogy az neki is jó legyen, ne csak a munkáltatójának. Ha erre nem képes, akkor előbb-utóbb kiég, romlik a teljesítménye, eltűnik. Először a családjában nem lesz jelen, aztán a saját életében.