Súlytalan jelölt súlyos helyzetre

2018. január 18., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó
A semmitmondás nagymesterének nevezte a Brüsszelben megjelenő Politico portál az SZDP legújabb miniszterelnök-jelöltjét, akinek – főnöke, Liviu Dragnea szerint – legfőbb erénye, hogy  civilizált és konfliktuskerülő személyiség. Elég lesz ez a két tulajdonság ahhoz, hogy Viorica Dăncilă átvezesse pártját a következő választásokig hátralevő években?
Felkészültsége ugyanis meglehetősen hiányos: semmilyen tapasztalata nincs a közigazgatásban (életrajzában szemérmesen elhallgatja, hogy csúfosan elveszített egy polgármester-választást Videle községben), állítólagos brüsszeli jó kapcsolatai pedig kimerülnek az igazságügyi törvények módosításának szükségességére és a tömeges tiltakozás alaptalanságára vonatkozó magyarázatokkal. Kollégái által dicsért angol nyelvtudásán máris nevetnek, de földrajzból és az Európai Unió ismeretéből is megbukna: noha 2009 óta EP-képviselő, tavaly azt nyilatkozta, hogy Irán és Pakisztán EU-tagország... Javára azt írhatnánk, hogy állást foglalt Mihai Tudose halálbüntetéssel és akasztással fenyegető nyilatkozatai ellen, de erről is csak jelölése után szereztünk tudomást, a tavaly februári kormányellenes tüntetések elítélésével együtt. És azzal az interjúval, amelyben semmilyen kérdésre nem ad egyenes választ.
Mindez rossz ajánlólevél, de az SZDP-ben a középszerűség és hozzá nem értés szokta elnyerni jutalmát, no meg újabban a vezérhez való feltétlen hűség. Ez elég lehet jelölőinek, de ijesztően kevés az országnak, és ezt Klaus Iohannis államfőnek is látnia kellett. Persze megvan a magyarázat arra, hogy miért nem kérte más, nagyobb súlyú politikus jelölését a tisztségre: hivatalosan azért, hogy a kormányválság ne húzódjon el, és az SZDP végre lásson neki kormányprogramja megvalósításának – valójában pedig azért, hogy a kormánykoalíció minél jobban le tudja járatni magát. Sok választása nem volt, hiszen az ellenzék sem parlamenti többséggel, sem karizmatikus vezetőkkel, sem világos programmal nem rendelkezik, ha pedig a parlament feloszlatásával kierőszakolja az (amúgy bizonytalan kimenetelű) előrehozott választásokat, felfüggesztését kockáztatja. Az erre vonatkozó népszavazást ugyan valószínűleg megnyerné, de pár heti kiesés elég lenne a Dragnea-Tăriceanu párosnak ahhoz, hogy (az igazságügyi törvénycsomag életbe léptetésével) további évtizedekre letérítse Romániát  a jogállam és a demokrácia útjáról.
Igaz, van némi esély arra is, hogy az előrehozott választásokat az SZDP elveszítse – de akkor a Iohannist támogató ellenzéki pártok fizetnék meg a román gazdaságot fenekestől felforgató 2017-es kormányzás várhatóan katasztrofális következményeit, és ezzel elnehezedne a jövő évi újraválasztása.  Érthető tehát Dăncilă kinevezése: minden más forgatókönyv rosszabb helyzetet teremtene. De a Dragnea-uralom is nagyon rossz, és elvártuk volna az államfőtől, hogy legalább egy komolyabb, felkészültebb kormányfőt kérjen a koalíciótól. A választói érdekében. 
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 165
szavazógép
2018-01-18: Kármentő - Bokor Gábor:

Tisztességes nyugdíjat!

Újabb különleges, „speciális” nyugdíjak folyósításának jóváhagyásáról tárgyalnak a parlamentben az év eleji politikai zűrzavarban, miniszterelnökcsere, pártok hatalmi  csatározása, kiskorúak szexuális bántalmazása, székelyakasztással való fenyegetőzés, a centenárium bűvölete közepette.
2018-01-18: Közélet - :

Találkozzunk, nyerjünk Uzonban (Laptalálkozó, könyvbemutató és nyereményjáték)

Január 22-én, hétfőn Uzonban találkozunk olvasóinkkal. A helyi kultúrotthonban 18 órára várjuk mindazokat, akik a Háromszék munkatársaival szeretnének találkozni, ugyanakkor bemutatjuk munkatársaink legújabb, a Kaláka könyvek sorozatban megjelent köteteit. Hívjuk hűséges olvasóinkat, de mindazokat, akik részt kívánnak venni interaktív nyereményjátékunkban.