Küzdelmünknek értelme van

2018. január 18., csütörtök, Közélet
Kegyetlen ez a januári esős, ködös idő, de kegyetlen a helyzet is – mondta Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke tegnap az általa vezetett szervezet rendezésében tartott sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozduláson, amelyen Mihai Tudose leköszönt miniszterelnök múlt heti, székely népet és székely zászlót gyalázó kijelentései miatt tiltakoztak az egybegyűltek. A mintegy kétszáz résztvevő hangos bekiáltásokkal jelezte, nem mondanak le az autonómiakövetelésről.
  • Albert Levente felvételei
    Albert Levente felvételei
Gazda Zoltán az akasztottak erdejének nevezte a város főtéri kőszínpada körül összegyűlteket, utalva arra, hogy egy héttel korábban az azóta leköszönt miniszterelnök azt nyilatkozta, a kitűzött székely zászlók mellett a helyi felelősök is lógni fognak.
A Románia elnökének címzett kiáltványt – amelyet eljuttatnak a helyi kormánymegbízottnak, az elnöki hivatalnak, hazai és külföldi illetékes intézményeknek és fórumoknak, a Bukarestben működő diplomáciai kirendeltségeknek, az Európai Unió hiavatalainak, emberi jogi intézményeknek – Sánta Imre bikfalvi református lelkész, a Sepsiszéki Székely Tanács küldötte olvasta fel.
A dokumentumban szóvá teszik, hogy eltelt egy hét azóta, hogy Románia miniszterelnöke a székely zászló használatáért akasztással fenyegette meg a székelységet, és ez idő alatt sem Klaus Johannis államfő, sem állami intézmények nem határolódtak el a nemzeti gyűlölködésre uszító kijelentéstől, és ilyen irányú felelősségüket az sem csökkenti, hogy időközben Mihai Tudose lemondott. „Önnek, Elnök Úr, különösen fontos szerep jut a romániai társadalmi béke megőrzésé­ben. Elégedetlenül állapítjuk meg az Ön passzivitását, a közönyét a székelység és a román többség közötti természetes légkör fenntartásában. Az utóbbi időben a román sajtóban felerősödtek a magyarellenes szélsőséges hangok. Erkölcsi kötelességünk figyelmeztetni Önt, hogy a történelemben számos sajnálatos eseményre került sor a sajtóban terjesztett gyűlölet nyomán. Közeli példaként említhetjük Marosvásárhely 1990-es fekete napjai előtt a Cuvântul Liber napilap által terjesztett gyűlöletkampányt” – fogalmaznak. A kiáltványban arról is szólnak, hogy a politikai válságok nem helyettesítik azokat a sikerélményeket, amelyre a románoknak szükségük lenne a gyulafehérvári nagygyűlés százéves évfordulóján. „Az a tény, hogy elkötelezettek vagyunk Székelyföld autonómiája mellett, egyben azt is jelenti, hogy a romániai társadalom alapvető, demokratikus értékeihez is ragaszkodunk” – zárják a petíciót.
Imaszövegében Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész arra emlékeztetett, hogy 450 esztendővel ezelőtt őseink kimondták, minden vallás egyenlő, és azt is megfogalmazták, az önazonosság, a nyelv, amit beszélünk, és a hit Isten ajándéka. Örökségünkhöz, kultúránkhoz ragaszkodnunk kell, ezt senki nem veheti el tőlünk, és mi sem vehetjük el másoktól, de megbecsülni, tisztelni kötelességünk – mondotta. Kovács István hangsúlyozta: 450 esztendő múltával itt, ezen a földön, ahol őseink szántottak, vetettek, imádkoztak, pennát fogtak, alkottak, álmodtak, harcoltak, vérüket hullatták ezért a földért, a mai kiskirályok halállal fenyegetnek meg bennünket azért, mert őrizni akarjuk nyelvünket, szívünket, zászlainkat. De minél erősebb a nyomás a pálmafa ágain, annál erősebb a tartás, így most itt állunk Isten előtt egyenes gerinccel, az ő egére tekintve azzal a hittel, hogy amiként megőrzött itt évszázadokon át, és adta lelkünkbe a nyitottságot, a befogadást, a határozottságot, hogy megvédjük azt, ami a miénk, ugyanígy erőt ad a mában is helytállni és hinni, hogy küzdelmünknek, kiállásunknak értelme van – foglalta imájába a lelkész. Azt mondta, „bármennyire fenyegetnek akasztóval, bitófával, bármennyire próbálnak riogatni, jön a hajnal, jön a napfelkelte, mert ez az élet rendje, jön a világosság, az elfogadás, és a sötétség erői a történelem bugyraiban tovatűnnek.”
Közös ima után himnuszaink eléneklésével ért véget a félórás tiltakozó megmozdulás.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 185
szavazógép
2018-01-18: Közélet - :

Egyetemes imahét Sepsiszentgyörgyön

„Jobbod Uram, dicső az erőtől” mottóval egyetemes imahét kezdődik holnap Sepsiszentgyörgyön.
2018-01-18: Közélet - Szekeres Attila:

Turisztikai információs iroda nyílt Sepsiszentgyörgyön

A megyei és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által a főtéren, a volt művészbolt helyén működtetett irodát tegnap avatták.Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának turizmusért felelő alelnöke kifejtette: annak ellenére, hogy megkéstek az iroda megnyitásával, méltó befejezése ez a tavalyra meghirdetett A turizmus éve Háromszéken rendezvénysorozatnak.