Turisztikai információs iroda nyílt Sepsiszentgyörgyön

2018. január 18., csütörtök, Közélet
A megyei és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által a főtéren, a volt művészbolt helyén működtetett irodát tegnap avatták.Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának turizmusért felelő alelnöke kifejtette: annak ellenére, hogy megkéstek az iroda megnyitásával, méltó befejezése ez a tavalyra meghirdetett A turizmus éve Háromszéken rendezvénysorozatnak.
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
 
A megyében a városok közül Kovásznán és Kézdivásárhelyen, a községek közül Ozsdolán, Zabolán és Csernátonban működik információs iroda, Bodzafordulón és Baróton még várat magára. Az alelnök fontosnak tartja, hogy a megyeszékhelyen legyen idegenforgalmi iroda, mivel Háromszéken Kovászna és Bálványos után a legtöbb turista Sepsiszentgyörgyre látogat. Az iroda arculatát Erőss Sándor belsőépítész, a kézdivásárhelyi CsomóPont csapatának tagja tervezte. A sepsiszentgyörgyi központ hétköznapokon 10 és 18, szombaton 11 és 15 óra között fogadja a látogatókat, és igény szerint vasárnap is nyit, például nagyobb rendezvények alkalmával. Az iroda ajándékboltként is működik.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, vissza­utalva helyettese szavaira, közölte, nem is szeretnék befejezni, hanem folytatni igyekeznek a turizmus éve rendezvénysorozatot. Olyan jelentős események zajlottak tavaly, mint a kürtőskalács-fesztivál, mely 20 ezer részvevőt vonzott és 15 ezer kürtőskalácsot adtak el. A megyei önkormányzatnak nem feladata a turizmus működtetése, de alárendelt egységei – Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Művészeti és Népiskola – által kivette részét a turisztikai életből. A turizmus működtetése a piac szereplőinek érdeke, de a megyei önkormányzat hozzájárul szervezéssel, képzéssel, népszerűsítéssel.
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette, Székelyföld Románia, Európa egyik tündérkertje, ám a turisztikai lehetőségeket mindössze 15–20 százalékban használjuk ki, hisz Székelyföldet elkerülik az autópályák, Vidombákon késik a repülőtér építése. Sok adósságuk van, az önkormányzatnak és a vállalkozói szférának egyaránt, és sajnos az országos közpolitikák nem élénkítik a belföldi turizmust. Sepsiszentgyörgyön azért nem lehet nagyszabású rendezvényeket szervezni, mert nincs elég szálláshely. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a háromszéki gazdaság egyik húzóága lehet a turizmus, de megjegyezte, ettől még távol állunk.
László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelő alelnöke európai színvonalúnak nevezte a felavatott információs irodát, és reményét fejezte ki, hogy tevékenységével nagyon fontos bástyája lesz a turizmusnak. Kívánta, hogy a turisztikai vállalkozók töltsék meg tartalommal, és együtt erősítsék a térség arculatát.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 165
szavazógép
2018-01-18: Közélet - Fekete Réka:

Küzdelmünknek értelme van

Kegyetlen ez a januári esős, ködös idő, de kegyetlen a helyzet is – mondta Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke tegnap az általa vezetett szervezet rendezésében tartott sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozduláson, amelyen Mihai Tudose leköszönt miniszterelnök múlt heti, székely népet és székely zászlót gyalázó kijelentései miatt tiltakoztak az egybegyűltek. A mintegy kétszáz résztvevő hangos bekiáltásokkal jelezte, nem mondanak le az autonómiakövetelésről.
2018-01-18: Közélet - Fekete Réka:

Szakemberekkel találkoztak a diákok (Pályaválasztás előtt)

Azokat az ismereteket, amelyeket az orvos, műszaki szakember, közgazdász, biológus, agrármérnök, jogász, építész, előadóművész, rendezvényszervező és sok más területen dolgozó szakember személyesen el tud mondani az adott szakterület szépségeiről, nehézségeiről, lehetőségeiről, semmilyen más információs csatornán nem lehet megszerezni – magyarázták a tegnap Sepsiszentgyörgyön tartott Karrier-infó rendezvény szervezői. A pályaorientációs találkozót a három helyi elméleti középiskola XI. és XII. osztályos diákjai számára rendezték nyolc műhelyben huszonöt szakember részvételével.