A felfelé tekintő Ütő Gusztáv

2018. január 20., szombat, Közélet
Az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) emeleti kiállítóterében tegnap este nyílt meg Ütő Gusztáv sepsiszentgyörgyi képzőművész, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) adjunktusának festészeti kiállítása.
  • Vécsi Nagy Zoltán, Kányádi Iréne és Ütő Gusztáv gyermekeivel az EMŰK-ben rendezett kiállítás megnyitóján. Albert Levente felvétele
    Vécsi Nagy Zoltán, Kányádi Iréne és Ütő Gusztáv gyermekeivel az EMŰK-ben rendezett kiállítás megnyitóján. Albert Levente felvétele

Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője köszöntőjében elmondta, Ütő Gusztáv hamarosan betölti hatvanadik évét, s ebből az alkalomból azokat a festményeit mutatják be, amelyeket Sepsiszentgyörgyön még nem állított ki. A rendhagyó tárlatot Kányádi Iréne művészettörténész, a PKE előadótanára méltatta. Mint fogalmazott, a kiállítás anyagának nagy része szervesen kötődik azokhoz a cselekményművekhez (Ütő Gusztáv cselekményművészetként nevezi meg az akcióművészetet), amelyeket a művész a világ különböző pontjain mutatott be. „Ezeknek a performance-oknak a lényegét, drámai pillanatait sűríti képbe, így a festményeknek ezáltal éppoly performatív jellegük van, akárcsak az őket megihlető cselekményműveknek.” Megjegyezte, Ütő nagyrészt önarcképeket készít, vagy családtagjait, barátait festi, így alkotásai „egy mélyen szubjektív, őszinte és közvetlen magatartás eredményévé válnak”. Emlékeztetett a festő ama hitvallására is, miszerint „a művésznek kötelessége szolgálnia azt a közösséget, amelyben él és amelyből vétetett”. Tematikájukban így megjelenik az identitáskeresés, a helyi, lokális jegyek, a transzilvanizmus gondolatköre is, illetve a székely népi vagy az erdélyi kultúrára jellemző elemek. Festményei a pillanatnak azt a feszültségét sűrítik, amelyet a művész alkotás közben átélt, ezért személyesek, őszinték, tömörek – vélekedett Kányádi Iréne. Megemlítette, arra a kérdésére, hogy mi késztette az Égi jelenések sorozatának fotózására és megfestésére, Ütő Gusztáv határozottan és ütősen válaszolt: „a felfelé nézés igénye, a magasabbrendű dimenziók kutatása, az elrugaszkodás a hétköznapitól”. Albert-Nagy Örs szaxofonos, Vitályos Lehel nagybőgős, illetve Kónya-Ütő Bence hangfoszlányokat keverő zenei performance-a után Ütő Gusztáv alkotásai kapcsán megjegyezte: csupán végrehajtónak tartja magát, képeinek igazi szerzője fent keresendő.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 165
szavazógép
2018-01-20: Sport - :

Három óra alatt győzött a harmadik kiemelt (Tenisz, Australian Open )

A harmadik helyen kiemelt Grigor Dimitrov bejutott a legjobb 16 közé az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
2018-01-20: Közélet - Albert Levente:

Kocsma az egész világ (Bicsi Gyula kiállítása )

Szebb időket is megéltek már Bicsi Gyula kocsmájának mulatozó törzsvendégei. Hiába állítja, hogy mai arcok lennének modelljei, utcán heverő témái, akik naponta szembejönnek vele, mert több évtizedes fotózásaim során minden utcán heverőt, szembejövőt megörökítettem, de egyikük sem ismerős. Ők, ha még léteznek is, a múlt század elejéről felejtődtek itt, kábulatban maradva, el sem mozdultak az asztaltól.