Bicsi Gyula kiállítása Kocsma az egész világ

2018. január 20., szombat, Közélet
Szebb időket is megéltek már Bicsi Gyula kocsmájának mulatozó törzsvendégei. Hiába állítja, hogy mai arcok lennének modelljei, utcán heverő témái, akik naponta szembejönnek vele, mert több évtizedes fotózásaim során minden utcán heverőt, szembejövőt megörökítettem, de egyikük sem ismerős. Ők, ha még léteznek is, a múlt század elejéről felejtődtek itt, kábulatban maradva, el sem mozdultak az asztaltól.
  • Bicsi Gyula a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban nyílt kiállításának megnyitóján. A szerző felvétele
    Bicsi Gyula a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban nyílt kiállításának megnyitóján. A szerző felvétele

És a hegedű sem mai, két szomorú zenész húzza békeidőket visszasíró dallamait. Az idős hölgyek, kalapjukba tűzött hattyútollal, talpas poharakat szorongatnak. Az asztalok alól pedig disznócsordák másznak elő. A látomások természetesen hajnaliak, mert itt mindig hajnal van...
Bicsi Gyula képzőművész Tein Teaházban megnyílt tárlátának a szemközti meszelt téglafalra helyezett hármas sorozatáról tudósítottam, arra gondolva, hogy ebben a három képben benne van az egész, majd a folytatásban a   szereplők egymást váltva mulatnak tovább, s ezzel vége. Mire oldalról tavaszi tájban fehér ló jelenik meg, tovább tavaszi táj ló nélkül, nehéz összefüggéseket találni a látomások sorain, egy találkozás kísérlete: rúzzsal szétmázolt szomorú lányarc, jellegzetes fekete-fehér Bicsi-rajz, borostás, torzított portré társaságában.
A tárlatról kifelé menet még egyszer megismétlődik a mulatós jelenet, elhúzva az utolsó nótánkat megint a komor hegedűsökkel, hogy mielőtt a színek, vonalak, témák összefüggésének dinamizmusa körüli értelmezésbe kezdenénk, nyugodjunk bele, hogy kocsma ez az egész világ, amelyről Bicsi Gyulának még sikerült újat mondani.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2018-01-20: Közélet - Mózes László:

A felfelé tekintő Ütő Gusztáv

Az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) emeleti kiállítóterében tegnap este nyílt meg Ütő Gusztáv sepsiszentgyörgyi képzőművész, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) adjunktusának festészeti kiállítása.
2018-01-20: Közélet - Fekete Réka:

Elismerték az Osonó tevékenységét (Európai tehetségsegítő hálózat )

Jó hírrel kezdte az évet a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely: Európai Tehetségpont minősítést kapott, miáltal tagja lett az Európai Tehetségsegítő Hálózatnak. Fazakas Misi, az Osonó vezetője lapunknak azt mondta, ezzel ki tudják szélesíteni kapcsolatrendszerüket annak érdekében, hogy jó módszereket tanuljanak, illetve sajátjaikat átadják, és a hálózatban meghirdetett pályázati lehetőségek révén tehetséges fiatalokat segítsenek.