Európai tehetségsegítő hálózat Elismerték az Osonó tevékenységét

2018. január 20., szombat, Közélet

Jó hírrel kezdte az évet a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely: Európai Tehetségpont minősítést kapott, miáltal tagja lett az Európai Tehetségsegítő Hálózatnak. Fazakas Misi, az Osonó vezetője lapunknak azt mondta, ezzel ki tudják szélesíteni kapcsolatrendszerüket annak érdekében, hogy jó módszereket tanuljanak, illetve sajátjaikat átadják, és a hálózatban meghirdetett pályázati lehetőségek révén tehetséges fiatalokat segítsenek.

  • Az Osonó Színházműhely csapata  Forrás: Facebook/Osonó Színházműhely
    Az Osonó Színházműhely csapata Forrás: Facebook/Osonó Színházműhely


Az Osonó Színházműhely tevékenységének három területe: színház, oktatás és szociális programok. A független társulatnak számos olyan programja van, amely a tehetséggondozásra épül. Az Európai Tehetségponttá minősítés előzménye, hogy a magyarországi Nemzeti Tehetségsegítő Tanács két évvel ezelőtt Regisztrált Tehetségponttá minősítette az Osonót, amely különböző képzések, műhelyfoglalkozások, táborok és színházi nevelés által végzi tehetségsegítő munkáját.
Tehetségpontként az elmúlt két év alatt több olyan támogatást kapott a társulat és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata, amely hozzásegítette az oktatás kiszélesítéséhez, és ami kimaradt a drámaosztályok kerettantervéből, azt igyekeztek pótolni. 2016 és 2017 decemberében ilyen támogatással vitte Fazakas Misi a tanítványait budapesti tanulmányútra, múlt hónapban a diákok ezzel az alkalommal vettek részt mozgásművészeti képzésen, néztek meg színházi előadásokat a magyar fővárosban, Kolozsváron és Temesváron.
Az Európai Tehetségsegítő Hálózat tagjaként azt remélik, megbízható partnerekre találnak, ami kivülállóként nem is volt olyan könnyű, és részesülnek azoknak a pályázatoknak a pénzforrásaiból, amelyeket csak ebben a rendszerben hirdetnek meg – szögezi le Fazakas Misi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2018-01-20: Közélet - Albert Levente:

Kocsma az egész világ (Bicsi Gyula kiállítása )

Szebb időket is megéltek már Bicsi Gyula kocsmájának mulatozó törzsvendégei. Hiába állítja, hogy mai arcok lennének modelljei, utcán heverő témái, akik naponta szembejönnek vele, mert több évtizedes fotózásaim során minden utcán heverőt, szembejövőt megörökítettem, de egyikük sem ismerős. Ők, ha még léteznek is, a múlt század elejéről felejtődtek itt, kábulatban maradva, el sem mozdultak az asztaltól.
2018-01-20: Máról holnapra - Váry O. Péter:

Hymnus

Elképzelem Kölcseyt, amint egy ilyen fagyos januári reggelen dideregve kibújik a dunyha alól, kinéz a jégvirágos ablakon a vastagon behavazott csekei tájra (akkoriban még bőkezűen bánt a Fennvaló télen is a csapadékkal), kabátot dob vézna vállaira, majd odamegy íróasztalához. Számtalan papiros az egyszerű bútordarabon, nem is íróasztal az, csupán egyszerű jószág, fiókok nélkül, lapját nem bársonyhuzat ékesíti, hanem tintafoltok tarkítják.