Újabb botrány az ortodox egyháznál

2018. január 20., szombat, Belföld
Lemondott tegnap tanári állásáról a tanórán nyilvános önkielégítéssel vádolt kiskapusi ortodox vallástanár, de valószínűleg papi hivatásától is meg kell válnia. A kiskapusi Nicolae Teclu Technológiai Gimnáziumban tanító hittantanárt – aki egyébként ortodox pópa – az egyik 12. osztályos diáklány telefonjával filmezte le. A felvételen látható, hogy a pópa a tanári asztal mögött ül furcsa testhelyzetben és furcsán mozog. A lány aztán továbbküldte osztálytársai­nak a felvételt, amely úgy került nyilvánosságra, hogy az egyik diáklány édesanyja megtalálta azt a telefonon. Liviu Pop oktatási miniszter lemondásra szólította fel a már tizenöt éve hittantanárként is tevékenykedő papot, és egyben azt is elmondta, a lány az eset után panaszt tett osztályfőnökének, az azonban nem tájékoztatta az iskola vezetőségét. Erdély ortodox metropolitája, Laurenţiu Streza is vizsgálatot rendelt el, és kijelentette: amennyiben kiderül, hogy a vádak igazak, a pap többé nem szolgálhat az egyházban. Az ügyben a tanfelügyelőségen és az érsekségen kívül a rendőrség és a medgyesi törvényszéki ügyészség is vizsgálatba kezdett. (Főtér)

DODON NEM LÁJKOLJA A CENTENÁRIUMOT. Igor Dodon moldovai elnök biztonsági tanácsadója jelezte a moldovai hírszerző szolgálatnak, hogy a Chişinău közelében fekvő Ialoveni rajonban a helyi vezetők Az egyesülés centenáriuma évének kiáltották ki 2018-at. Az elnöki hivatal azt kéri a hírszerző szolgálattól, minősítse a projekt kockázatait a büntető törvénykönyv alapján, továbbá védje meg a Moldovai Köztársaság alkotmányos rendjét, szuverenitását, függetlenségét és területi egységét. Ialoveni rajon elnökét, Anatolie Dimitriut viszont szemmel láthatólag nem zavarja az államelnöki szemöldökráncolás. Ő bizony folytatja a centenáriumi projektet, akárkit is riasztanak az oroszbarát szocia­listák. „Ha annyira akarják, jöjjenek ide, váltsanak le, és intézkedjenek, hogy a bolsevik forradalmat vagy a Molotov–Ribbentrop-paktumot kell-e ünnepelni a rajonban” – jelentette ki Dimitriu. Ialoveni rajonban a Dimitriu által aláírt tervezet értelmében több oktatási, kulturális és sporteseménnyel emlékeznek meg az egyesülés századik évfordulójáról. (Főtér)
A LÁTSZATRA NAGYON ADUNK. Klaus Iohannis államfő kihirdette azt a törvényt, amely kötelezővé teszi figyelmeztető táblák kitételét a tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező épületek bejáratához. A jogszabály szerint a bejárathoz elhelyezett fehér táblára legalább 2,5 centiméteres piros betűkkel kell kiírni, hogy Ez a hely nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel. A tábla kitétele kötelező minden bár, klub, diszkó, vendéglő, bevásárlóközpont, üzlet, mozi, multifunkcionális terem, színházterem, szálloda, motel, hostel, villa, panzió, menedékház, a turisztikai célokra kiadott lakások és szobák esetében. Hogy inkább bezárni kellene az ilyen helyeket, míg megszerzik a szükséges engedélyt, az a törvényalkotók fejében nem fordult meg, bár a Colectiv-tragédiának erre kellett volna sarkallnia őket. (Agerpres)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2018-01-20: Világfigyelő - :

Franciaországnak szüksége van Németországra

Emmanuel Macron francia elnök tegnap jelezte, hogy Franciaor­szágnak szüksége van Németországra Európa megreformálásához. A francia elnök két nappal azelőtt fogadta hivatalában Angela Merkel német kancellárt, hogy a Német Szociáldemokrata Párt holnap bonni rendkívüli kongresszusán szavaz a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével folytatott előzetes koalíciós egyeztetésen megszületett megállapodásról és a koalíciós tárgyalások megkezdéséről.
2018-01-20: Belföld - :

Beidézték Tudosét

Beidézte az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) Mihai Tudose volt miniszterelnököt a székely zászlóval kapcsolatos kijelentése miatt, valamint hivatalból vizsgálatot indított a testület Cristian Tudor Popescu újságíró Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökkel kapcsolatos egyik televíziós nyilatkozata ügyében – közölte Asztalos Csaba, az ODT elnöke.