Beidézték Tudosét

2018. január 20., szombat, Belföld
Beidézte az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) Mihai Tudose volt miniszterelnököt a székely zászlóval kapcsolatos kijelentése miatt, valamint hivatalból vizsgálatot indított a testület Cristian Tudor Popescu újságíró Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökkel kapcsolatos egyik televíziós nyilatkozata ügyében – közölte Asztalos Csaba, az ODT elnöke.

A Digi24 hírtelevízió kedd esti műsorában Cristian Tudor Popescu a galléros páviánéhoz hasonlította a kijelölt kormányfő hajviseletét. Asztalos szerint egy személy állathoz való hasonlítása diszkrimináció­nak tekinthető, ezért kivizsgálást indítottak az ügyben. Cristian Tudor Popescu az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, nem kapta még meg az idézést, de ha kézhez kapja, meg fog jelenni a testület előtt. Az újságíró hozzátette, ő csak egy „esztétikai megjegyzést” tett, amely a hölgy hajviseletére vonatkozott, ezért – szerinte – hamisak azok a hírek, amelyek azt állítják, hogy ő majomhoz hasonlította a kijelölt miniszterelnököt.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2018-01-20: Belföld - :

Újabb botrány az ortodox egyháznál

Lemondott tegnap tanári állásáról a tanórán nyilvános önkielégítéssel vádolt kiskapusi ortodox vallástanár, de valószínűleg papi hivatásától is meg kell válnia. A kiskapusi Nicolae Teclu Technológiai Gimnáziumban tanító hittantanárt – aki egyébként ortodox pópa – az egyik 12. osztályos diáklány telefonjával filmezte le. A felvételen látható, hogy a pópa a tanári asztal mögött ül furcsa testhelyzetben és furcsán mozog. A lány aztán továbbküldte osztálytársai­nak a felvételt, amely úgy került nyilvánosságra, hogy az egyik diáklány édesanyja megtalálta azt a telefonon. Liviu Pop oktatási miniszter lemondásra szólította fel a már tizenöt éve hittantanárként is tevékenykedő papot, és egyben azt is elmondta, a lány az eset után panaszt tett osztályfőnökének, az azonban nem tájékoztatta az iskola vezetőségét. Erdély ortodox metropolitája, Laurenţiu Streza is vizsgálatot rendelt el, és kijelentette: amennyiben kiderül, hogy a vádak igazak, a pap többé nem szolgálhat az egyházban. Az ügyben a tanfelügyelőségen és az érsekségen kívül a rendőrség és a medgyesi törvényszéki ügyészség is vizsgálatba kezdett. (Főtér)
2018-01-20: Belföld - :

Mélyzuhanásban a lej

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a lej az euróhoz képest, ezen a héten immár másodszorra. A Román Nemzeti Bank (RNB) által tegnap közölt árfolyam szerint egy euró 4,6614 lejbe került.