Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elhunyt Neagu Djuvara történész

2018. január 26., péntek, Belföld

Százegy éves korában egy magánkórházban elhunyt tegnap Neagu Djuvara román történész és diplomata, aki egyebek mellett a román történelemírás megújulását szorgalmazta. A történész főképp a román történetírás megújulására vonatkozó tézisei nyomán vált ismerté.

Neagu Djuvara 1916-ban született román bojár családban, filológusi és jogi tanulmányait Párizsban a Sorbonne-on végezte. 1943 és 1947 között a román külügyminisztériumban dolgozott diplomataként, a kommunista hatalomátvétel után külföldre emigrált. Újságíróként a Szabad Európa Rádiónál dolgozott, majd 1961-től 23 éven át a nigériai külügyminisztérium tanácsadója volt. Hazájába 1989 után tért vissza. Századik életévének betöltésekor megkapta a Románia Csillaga Érdemrend lovagi fokozatát. Történészi munkássága főleg a románok és Románia történelmére terjedt ki. Ő az egyik legnépszerűbb román történész, A románok rövid története című munkája 11 kiadást ért meg. A könyv megjelent 2012-ben magyar nyelven is a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában.
Djuvara úgy vélte, hogy felül kell vizsgálni mind a két világháború között, mind a kommunizmus idején megírt román történelem bizonyos részeit, mert mindkét korszakban politikai célok kiszolgálására használták fel a tudományágat, ezért ferdítéseket, kozmetikázásokat tartalmaz. Nagy vihart kavart Romániában az a tézise, miszerint a Havasalföldi Fejedelemség alapítójának tartott I. Basarab kun származású és katolikus vallású volt. Szorgalmazta a havasalföldi fejedelmek földi maradványainak exhumálását, hogy DNS-mintavétel alapján állapíthassák meg származásukat, de ezt a hatóságok megtiltották. Djuvarát számos román történésztársa „románellenesnek és amatőrnek” kiáltotta ki. Mindazonáltal könyvei igen népszerűek a fiatalok körében. Egy statisztika szerint tavaly a romániai könyesboltokban Djuvara 444 emlékezetes állítása című kiadványt vadászták leginkább a tolvajok, ebből a műből tűnt el ugyanis a legtöbb nyomtalanul az üzletekből.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 907
szavazógép
2018-01-26: Belföld - :

Félretájékoztatták az EB-t? (Uniós aggodalmak)

A parlament házelnökei nyílt levélben válaszoltak szerdán az igazságügyi reformmal kapcsolatos brüsszeli bírálatokra, aggasztónak nevezték, hogy az Európai Bizottságot (EB) – értékelésük szerint - félretájékoztatták a román jogalkotási folyamat átláthatóságát illetően.
2018-01-26: Belföld - :

Hírsaláta

VAN, KI NEM ÚGY GONDOLJA. A kis egyesülést (Moldva és Havasalföld 1859-es egyesülését) ünnepelték szerte az országban január 24-én. Igen ám, de nem mindenütt gondolta úgy a nép, hogy a jelenlegi vezetőkkel lehet és kell együtt éljenezni. Iaşi-ban, Moldva és az egyesülés „fővárosában” például kínos jelenetekre került sor, pedig igazán sokcsillagos csapat gyűlt össze a jeles esemény alkalmából: ott voltak a helyi és megyei hatóságok képviselői, parlamenti képviselők, Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Victor Ponta exminiszterelnök és Margit hercegnő, Mihály király leánya, a román korona őre... és körülbelül 3000 polgár.