VidékfejlesztésHolnap az utolsó határidő

2018. január 30., kedd, Gazdakör

Cătălina Savin, a vidéki beruházásokat kifizető ügynökség megyei hivatalának igazgatónője értesített, hogy a 16.4-es intézkedésre még csak holnap 16 óráig lehet letenni pályázatokat, illetve feltölteni a számítógépes rendszerükbe.

Az intézkedés a Támogatás az élelmiszeripari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére és a helyi piacok létesítésére címet viseli, a támogatás értéke legtöbb 100 ezer euró lehet. Az igazgatónő tájékoztatása szerint eddig 4 pályázat érkezett be a hivatalhoz, ebből kettő sikeres, egy pedig, amely alacsonyabb pontszáma miatt a tavalyi kiírásnál nem került be a kifizethetők sorába, a versengésben a vonal alá kerül most is. Az egyik sikeres pályázatban szereplő partnerségnek a vezetője az Agrosic Közösségfejlesztési Egyesület, a másiknak az illyefalvi LAM Alapítvány, a harmadik, illetve az újra letett negyedik Bodza-vidéki pályázatnak a szaramási (Bodzák vidéke) tejfeldolgozó. Az agrosices pályázatban öt partner állt össze, az alapanyagot biztosító növénytermesztők, a feldolgozók és egy panzió. A pályázat célja, hogy egy helyi pityókás házikenyeret, egy helyi kürtőskalács- és egy mézeskalács-készítő termékeit reklámozzák, illetve a piacra jutásukat megkönnyítsék. A LAM Alapítvány által vezetett partnerség célja az illyefalvi kis tejfeldolgozó sajátos termékeinek reklámozása, az egészséges élelmiszer-fogyasztás előnyeinek ismertetése, valamint a helyi, úgynevezett rövid láncú piac fejlesztése, a köztes felvásárlók és forgalmazók kizárásával. Ugyanakkor egy on-line rendelésre alkalmas honlapot is megvalósítanak a pályázati támogatásból. A tagok közt vannak tejtermelő gazdák, akik a tejtermékek alapanyagát biztosítják, a termékforgalmazásban és reklámozásban részt vállal egy bikfalvi panzió is. Az igazgatónő információi szerint most készül egy újabb pályázat, remélhetőleg sikerül határidőre (holnap délutánig) befejezni és letenni, ezt a felső-háromszéki tejtermelők szövetkezete, a Lakto-Coop készíti. Cătălina Savin arról is értesített, hogy múlt péntektől egy új, eddig kiírásra nem kerülő intézkedésre is lehet pályázni. Az intézkedés a 16.1-es számot viseli, és a címe: Támogatás az operatív csoportok létrejöttére és működésére, az újszerű (ún. pilot) pályázatok és az új termékek létrejöttének támogatása. A kiírás keretösszege 6,7 millió euró, és a pályázatokat április 30-ig lehet letenni. A másik, jelenleg pályázható intézkedés a 4.1a számú, címe: Beruházások a gyümölcstermesztésben. A pályázatokat június 30-ig lehet letenni, a pályázható keret­összeg 85 millió euró.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2018-01-30: Gazdakör - Bokor Gábor:

Gazdatalálkozók évada

Dobolló községben került sor a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett éves gazdatalálkozók első fórumára. Több mint kétszáz, főként bodzavidéki gazda volt jelen, de érkeztek érdeklődők Orbaiszékről s Hargita megyéből is. A hivatalosságok asztalánál a mezőgazdasági minisztérium képviselői, a mezőgazdaság megyei intézményeinek vezetői, a prefektúra, valamint a megyei tanács képviselői kaptak helyet.
2018-01-30: Belföld - :

Ígéretekben nincs hiány (A harmadik Dragnea-kormány)

Románia első női miniszterelnöke bő kétharmados támogatottsággal kezdheti meg munkáját: a parlament két háza tegnap bizalmat szavazott a Viorica Dăncilă vezetésével felálló új kormánynak. A kabinet beiktatását a szükséges 233 helyett 282-en támogatták: az SZDP–LDSZ koalíció mellett az RMDSZ és a többi nemzeti kisebbség képviselői is. A három ellenzéki párt – az NLP, az MRSZ és az NMP – 135 voksot tudott felvonultatni.