Pályázik a regionális szolgáltató Falvak ivóvízhálózatát bővítenék

2018. január 31., szerda, Faluvilág

Uniós támogatás lehívása révén kívánja fejleszteni a háromszéki falvak ivóvíz- és szennyvízhálózatát a Közüzemek Rt., a következő években megvalósítandó munkálatok kivitelezésére pályáznak. A szükséges előkészületeket már ez év elején megteszik, s amennyiben terveikhez megkapják a kellő finanszírozást, vízhálózati munkálatokra több mint 31 millió, a csatornarendszer korszerűsítésére pedig további 19 millió eurót fordíthatnak a 2020–2023-as időszakban.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele


Kozsokár Attila igazgatóhelyettes lapunk érdeklődésére több oldalnyi javaslatot mutatott be a fejlesztésekről – ezek jelentős része a háromszéki falvak közművesítési fokának javítását célozza. Megjegyezte, egyelőre nem tudni, kell-e a regionális vízszolgáltatónak önrésszel is hozzájárulnia a támogatáshoz, a korábbi, hasonló nyertes pályázatoknál előfordult már, hogy nem igényeltek ilyet. Első lépésként tanácsadó céget fogadnak, majd megvalósíthatósági tanulmány és számos felmérés is készül, s végül összeállítják a kivitelezésre vonatkozó pályázati dokumentációt.
A fejlesztésekről több esetben egyeztettek a helyi önkormányzatokkal. A megyeszékhely körzetében például 13 településen – Árkoson, Illyefalván, Sepsiszentkirályban, Benedek-mezőn és a Szalomérban, Aldobolyban, Uzon községben, Maksán, valamint Bácsteleken – terveznek több kilométernyi vízhálózat-építést, nyomóvezetékek, nyomásemelő állomások és tartályok telepítését. Előpatakon jelentősebb beruházást eszközölnének, mintegy 2 millió eurót szánnak nyomó- és elosztóvezetékek lefektetésére, illetve két tartály megépítésére.
Kézdiszéken is hasonló fejlesztést terveznek Hilibben, Szentkatolnán és Imecsfalván, Gelencén, Kézdikőváron, Kiskászonban, Szárazpatakon, illetve Torján is. Kézdiszentléleken a rendszer bővítése mellett mintegy 650 háztartást kívánnak rácsatlakoztatni az ivóvízhálózatra, a legnagyobb értékű beruházás – közel 1,4 millió euró – pedig Ozsdolát célozná.
Orbaiszékről négy település szerepel a fejlesztési listán: Nagyapatak, Kisborosnyó és Lécfalva mellett Zabola. Utóbbiban 2,5 millió eurót költenének többek közt a 23 km-es elosztórendszer kiépítésére. Bodzavidéken egy bővizű forrásból új befogót létesítenének, s új szállítóvezeték telepítését tervezik a befogótól a bodzafordulói víztisztítóig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2018-01-31: Magazin - :

Árvizeket okoz a globális felmelegedés

Jelentősen nő az árvizek kockázata Európában a következő években a globális felmelegedés miatt, még akkor is, ha sikerül 1,5 Celsius-fokra korlátozni a hőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti időkhöz képest – olvasható a Climate tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.
2018-01-31: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Jubiláló népművelés Lécfalván

Öt évvel ezelőtt iskoláskorú gyerekekből és fiatalokból táncegyüttest alapított a Nagyborosnyó községhez tartozó lécfalvi Leza Egyesület, s mert az együttest bővíteni is akarta, nem kis erőfeszítések és anyagi áldozatok árán gyerek-fúvószenekart is létrehoztak. A Nemere tánccsoport most ünnepelte kerek öt-, a gyerekzenekar pedig fennállásának kétéves évfordulóját. A jubileumi bemutató alkalmával az egyesület vezetőjével, Dénes Lászlóval beszélgettünk.