Elévült a Microsoft-ügy

2018. február 2., péntek, Belföld

Hét volt miniszter szabadul meg a Románia legnagyobb korrupciós ügyeként emlegetett, 67 millió dolláros kárt okozó Microsoft-dossziéban megfogalmazott vádaktól: az Országos Korrupcióellenes Ügyészség elévülés miatt lezárta a kivizsgálást.

Az egész, hatalmas botrányt okozó ügyben mindössze két cég képviselőit – Claudiu Floricát és Dinu Pescariut – állítják bíróság elé pénzmosás miatt. A korrupcióellenes ügyészség közleménye szerint az Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu és Şerban Mihăilescu ellen megfogalmazott vádak (bizonyos kormányhatározatok előírásainak 2000-től 2004-ig tartó megszegése egyes cégek előnyhöz juttatása érdekében) elévültek. Mihai Tănăsescu esetében a kenőpénz elfogadására és a pénzmosásra vonatkozó vádak évültek el (az ügyészek szerint 2003–2004-ben 82 000 eurót kapott a Microsoft-licencekre kötött szerződésekért), Şerban Mihăilescura nem tudtak semmit rábizonyítani, a szolgálati visszaélésért vizsgált Dan Nica, Adriana Ticău és Alexandru Athanasiu esetében szintén a vád évült el, Daniel Funeriu ellen azért nem folytatják az eljárást, mert nem okozott kárt. A korrupcióellenes ügyészség vezetője,  Laura Codruţa Kövesi arra gyanakszik, hogy a vádak az ügyet kivizsgáló ügyész (a tavaly menesztett Mihaela Iorga) mulasztásai miatt évültek el, aki nem járt el szabályszerűen, és túl későn tett meg bizonyos lépéseket.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 880
szavazógép
2018-02-02: Belföld - :

Kelemen Hunor: A népünnepély kevés lesz

Ha a 2018-as esztendő a folklórra, paszulyevésre, piaci éneklésre és táncra korlátozódik, sajnálom, de ez hiba lesz – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, aki szerint a centenárium inkább a párbeszéd éve kellene hogy legyen, és nem csupán a többség és az etnikai kisebbségek között, hanem az egész társadalom szintjén
2018-02-02: Belföld - :

Hírsaláta

MÁRIS ÁTSZERVEZTÉK. Első ülésén a regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős minisztérium átszervezéséről döntött a hétfőn beiktatott Dăncilă-kormány: sürgősségi rendelettel két külön minisztériumot hozott létre, az egyik a regionális fejlesztési és közigazgatási tárca, a másik az európai alapok minisztériuma lett.