Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bejegyezték a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületét

2018. február 3., szombat, Közélet

Végleges és visszavonhatatlan ítéletet hozott a Sepsiszentgyörgyi Bíróság a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének megalakulásáról. A szervezet hivatalos neve: Asociaţia Ziariştilor Maghiari din Ţinutul Secuiesc – Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete, azaz az állam hivatalos nyelvén és magyarul is szerepel benne a Székelyföld kifejezés. A hivatalos iratot tegnap bocsátották ki.

 A bejegyzést néhány éven át tartó klubtalálkozók előzték meg, majd a hivatalos formába való öntés zajlott. Az alakuló ülést tavaly október 21-én tartották. Akkor négy megyére kiterjedő szervezetet terveztek háromszéki, Maros és Hargita megyei, valamint barcasági fiókkal. A bírósági bejegyzési folyamat során derült ki, hogy minden megyében hivatalosítani kellett volna az eljárást, ezért egy újabb közgyűlés úgy döntött, hogy előbb hivatalosítják az egyesületet, utólag majd kiterjesztik. Addig is lehet már csatlakozni. Az alapító tagok mellett a belépők is azonos jogokkal rendelkeznek. Az alapszabály szerint a szervezet tagja lehet minden, a sajtóban szerkesztőségben vagy szabadúszóként dolgozó újságíró, szerkesztő, fotóriporter, operatőr, vágó, tördelő- és olvasószerkesztő.
Az egyesület legfontosabb célja élő kapcsolatot teremteni a térségben működő írott és elektronikus sajtóban dolgozók között. Egyben szakmai műhely is kíván lenni, illetve a tagok szakmai érdekvédelmét is aktívan vállalja. Minden szakmai és civil szervezettel jó kapcsolatot kívánnak kiépíteni, elsősorban a már működő Magyar Újságírók Romániai Egyesületével.
Az egyesület székhelye Sepsiszentgyörgyön van, elnöke Bedő Zoltán közíró, alelnöke Galbács Pál nyugalmazott tévés szerkesztő, titkára Matekovics János Zoltán. (sz.)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1796
szavazógép
2018-02-03: Közélet - Farkas Réka:

Mit akar az RMDSZ? (Benkő Erika a parlamenti prioritásokról)

A nyelvi és közösségi jogok bővítését, a területfejlesztést, közigazgatást és gazdaságot érintő kérdések rendezését tekinti prioritásnak a csütörtökön megkezdődött parlamenti ülésszak során az RMDSZ, és törvényjavaslataik is ezeket az ágazatokat célozzák – nyilatkozta tegnap Benkő Erika képviselő. Hangsúlyozta, céljuk, hogy megerősítsék az oktatási rendszert, javítsanak az életminőségen és a szegénységben élők helyzetén.
2018-02-03: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Árnyjáték a halhatatlanságról (Bemutató a Cimboráknál)

Megújult stúdiótermében különleges előadással várja a bábszínházat kedvelő közönségét a Cimborák társulata, mely hosszú kényszerszünet után vasárnap délután ismét otthonában tart bemutatót. Ezúttal egy magyar népmesét, a halhatatlanságra vágyó királyfi történetét viszik színre a pécsi MárkusZínházzal együttműködésben, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.