Elrománosodott a prefektúra

2018. február 9., péntek, Közélet
Elmúltak a régi szép idők, amikor magyarul is tájékozódhattunk a prefektúra honlapján.
A román kormánybiztosok újbóli hatalomra kerülése után szépen lassan kikoptak a magyar tájékoztató szövegek, s most, hogy központilag felfrissített arculattal jelentkezett a hivatal, a beköszöntőn kívül (ez is csak harmadrangon, az angol után szerepel) egyetlen hangot sem olvashatnak anyanyelven a többségében magyar Háromszék lakói. A közérdekű információk, az útlevélosztály vagy a jogosítványokat kibocsátó iroda közleményei, tájékoztatói kizárólag románul érhetőek el, de a panasszal idefordulónak sincs nagy esélye magyarul elmondani (leírni) gondját, baját, mert nincs ki megértené. Pedig a setesután tolmácsolt beköszöntő utolsó mondata így szól: „A közigazgatás alapelve a közérdek kezelése a polgárokért és a polgárok nevében, ezért célom, a törvény betartása az általános közérdeket szolgáló jóért a megye minden polgára számára.” (-kas)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 165
szavazógép
2018-02-09: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A magyarellenesség külpolitikai dimenziója

Ezt nem lehet már egyszerűen csak zsigeri magyarellenességgel, voksszerzési törekvésekkel, a centenáriumi évben fellángoló nacionalista hullám meglovagolásának szándékával magyarázni. Az, ami Romániában jelenleg történik minden magyar ügy kapcsán, több ennél: a politikai szintet meghaladó államhatalmi, stratégiai kérdés, melynek igen jelentős külpolitikai dimenziója van.
2018-02-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Tombol az influenza

Megugrott az influenzás megbetegedések száma Háromszéken is, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházba több beteget utaltak be ezzel a diagnózissal az elmúlt napokban, ketten már gyógyultan haza is mehettek. Ugyancsak az influenza miatt ideiglenesen látogatási tilalmat rendeltek el a leginkább veszélyeztetett részlegeken, az intenzív terápiás és az újszülött osztályon.