Nem okozott meglepetést a februári havazás

2018. február 9., péntek, Közélet
Nem okozott különösebb fennakadást a tegnapi havazás az orbaiszéki utakon. Reggel – mikor a megyeközpontban még csak havas eső esett – Kovásznán és környékén sűrű pelyhekben hullott a hó. Rövidesen tenyérnyi hóréteg lepte el a vidéket, úgy tűnt, komoly mennyiségre lehet számítani. Délre azonban elállt a havazás, a vizes hó összeesett, olvadni kezdett – a hőmérők higanyszála plusz értékeket mutatott.
  • Az autósoknak csak a latyak tett keresztbe. A szerző felvétele
    Az autósoknak csak a latyak tett keresztbe. A szerző felvétele
 
Az utakat folyamatosan takarították – a februári havazás végre nem érte meglepetésszerűen a karbantartókat –, az autósoknak esetleg a latyak okozott fejtörést. Félő volt, hogy a fákon megtelepedett súlyos hó miatt ágak törhetnek le, akár gyökerükből is kifordulhatnak a törzsek, de komolyabb bajról nem érkezett jelentés.
Kommandón estefelé állt el a havazás, akkorra a hóréteg vastagsága elérte a tizenöt centimétert. Hideg azonban nem volt, a hó fokozatosan olvadt, nem tudott megállni. A község területén a polgármesteri hivatal erőgépe és az utak téli karbantartására szerződött vállalkozó célgépei folyamatosan takarították a havat, nem volt elakadás – számolt be Kocsis Béla polgármester.
A Kovászna–Kommandó útvonal is gond nélkül járható, az erőgépek munkájának köszönhetően nem vastagodhatott meg a friss hóréteg a szakaszon, csúszásgátlót is megfelelő mennyiségben szórtak.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2018-02-09: Közélet - Nagy D. István:

Ontja a pénzt a kormány? (Rendőrségi székház Sepsiszentgyörgyön)

Hosszabb idő után kifejezetten optimistán nyilatkozott tegnap Eugen Palade, a megyei rendőrkapitányság megbízott parancsnoka a hatóság immár tíz éve befejezetlen sepsiszentgyörgyi új székháza kapcsán. A rendőrfőtiszt elmondása szerint tavaly jelentős összeget kaptak a belügyminisztériumtól az ingatlan befejezésére, idén pedig a szaktárca, valamint az országos főkapitányság is hasonló nagyságú támogatásról biztosította őket. Ha az ígéreteket beváltják, még az év végéig átköltözhet az intézmény több osztálya, részlege az épület főszárnyába – vélte a parancsnok.
2018-02-09: Közélet - :

Altorjai Kozma István altábornagyra emlékeztek

A torjai községháza dísztermében kedd este megtartott könyvbemutatón Ambrus Ágnes magyartanár, ny. egyetemi adjunktus arra hívta fel a községvezetés és a helybeliek figyelmét, hogy nagyon időszerű volna a közeljövőben valamilyen emlékjelt állítani vitéz Altorjai Kozma István altábornagynak, akinek ősei Torján éltek – ő Csíkszeredában született 1886. szeptember 9-én, és 1951. október 2-án végezték ki Budapesten –, és büszkén viselte az Altorjai előnevet.