Nyolc év börtön a miniszterelnök tanácsadójának

2018. február 9., péntek, Belföld
Első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Darius Vâlcovot, Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadóját, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) egyik fő gazdasági stratégáját, aki a Ponta-kormányban három hónapig pénzügyminiszter is volt. Az első fokú ítélet szerint 6,2 millió lejt koboznak el tőle, és továbbra is érvényben marad a vagyonzár, amelyet korábban rendeltek el ellene.
A korrupcióellenes ügyészség 2015 májusában emelt vádat befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt. A vádirat szerint Vâlcov Slatina város polgármestereként kétmillió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől előnyös önkormányzati szerződésekért cserébe. Azzal is vádolják, hogy polgármesterként, később pedig szenátorként és pénzügyminiszterként közvetítőkön keresztül a tisztséggel összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott.
A bűnügyi vizsgálat elején a politikustól három aranyrudat, 172 értékes festményt és több mint félmillió eurónyi készpénzt foglaltak le. A festmények között három Picasso-, egy Renoir- és több Warhol-mű volt.
A politikus a lehallgatástól tartva olykor temetőkben találkozott megvesztegetőivel, és bevásárlószatyrokban vette át a kenőpénzt részletekben.
Az ő nevéhez fűződik az SZDP által az elmúlt három évben többször módosított adótörvény, amely adócsökkentéseket vezetett be és megpróbált nagyobb adófegyelmet meghonosítani.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2018-02-09: Belföld - :

Népszerű a Köldökzsinór program

Novák Katalin szerint nagy az érdeklődés Erdélyben a 2018 elejétől a határon túlra is kiterjesztett Köldökzsinór program iránt: már 423-an kérvényezték az anyasági támogatást, a babakötvényre pedig közel 200 kérvényt nyújtottak be.
2018-02-09: Belföld - :

Tárgyalni az autonómiáról

A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) örömmel vette tudomásul és üdvözli a három romániai magyar párt 2018. január 8-án Kolozsvárt kiadott közös nyilatkozatát a romániai magyar nemzetrész autonómiájának szükségességéről, és arra szólítja fel a román parlamentet, tűzze ki az autonómiatárgyalások kezdő időpontját – áll abban a felhívásban, amelyet a szervezet tegnap tett közzé.