Tárgyalni az autonómiáról

2018. február 9., péntek, Belföld
A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) örömmel vette tudomásul és üdvözli a három romániai magyar párt 2018. január 8-án Kolozsvárt kiadott közös nyilatkozatát a romániai magyar nemzetrész autonómiájának szükségességéről, és arra szólítja fel a román parlamentet, tűzze ki az autonómiatárgyalások kezdő időpontját – áll abban a felhívásban, amelyet a szervezet tegnap tett közzé.
A Tőkés László KMAT-elnök által aláírt közlemény szerint a gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumának éve épp alkalmas arra, hogy megkezdődjenek az autonómiatárgyalások a román nemzet és a Romániában élő magyar nemzetrész képviselői között, mert a gyulafehérvári nyilatkozatban világosan megfogalmazták, hogy a nemzeti együttműködés jövőbeli útja az autonómiák kialakítása kell legyen. „A centenáriumnak nemcsak jelképesen, de a valóságban is kaput kellene nyitnia a román és a magyar nemzet jövőbeli harmonikus együttműködése előtt, melynek nyitánya éppenséggel a párbeszéd megkezdése lehetne” – véli a KMAT elnöke, aki felkéri a bukaresti törvényhozást, „2018-ban nyisson kaput a magyar autonómiatörekvések előtt az autonómiatárgyalások kezdő időpontjának mihamarabbi kitűzésével”.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2018-02-09: Belföld - :

Nyolc év börtön a miniszterelnök tanácsadójának

Első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Darius Vâlcovot, Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadóját, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) egyik fő gazdasági stratégáját, aki a Ponta-kormányban három hónapig pénzügyminiszter is volt. Az első fokú ítélet szerint 6,2 millió lejt koboznak el tőle, és továbbra is érvényben marad a vagyonzár, amelyet korábban rendeltek el ellene.
2018-02-09: Belföld - :

Hírsaláta

UDREÁBÓL NEM LESZ TEOLÓGUS. Pedig oly lelkesen kezdte az egyetemet 2016-ban a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem ortodox teológia karán.