Pjongcsang, 2018Fellobbant a láng, és megkezdődött a téli olimpia

2018. február 10., szombat, Sport
Megkezdődött a XXIII. téli olimpia tegnap a dél-koreai Pjongcsangban: a február 25-ig tartó játékokat hivatalosan Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg.
  • Fotó: Facebook/Olympic Fellobbant a láng
    Fotó: Facebook/Olympic Fellobbant a láng

A rendező ország történetét bemutató zenés, táncos műsor után került sor a részt vevő országok csapatainak bevonulására 35 ezer néző előtt. A stadionba – a dél-koreai ábécé alapján – a 13.-ként bevonuló román csapat nemzeti zászlaját a biatlonista Marius Petru Ungureanu, a 89.-ként érkező magyar küldöttségét a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád vitte. A 92 nemzet közül a hagyományoknak megfelelően az első helyen ezúttal is Görögország sportolói vonultak fel, a sort pedig a házigazda Dél-Korea, valamint Észak-Korea közös bevonulása zárta. Sportolóik a Koreai-félszigetet ábrázoló, egységet kifejező zászló alatt érkeztek, a lobogót két sportoló – egy észak- és egy dél-koreai résztvevő – közösen vitte. Érdekes színfolt volt Tonga zászlóvivője, az ezúttal sífutásban induló Pita Taufatofua, aki a fagypont alatti hőmérséklet ellenére félmeztelenül menetelt. A 34 éves sportoló a 2016-os riói olimpián is zászlóvivő volt, Brazíliában tékvandóban versenyzett.
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének köszöntőbeszédét követően Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg hivatalosan a já­tékokat.
Az olimpiai zászló érkezése és az olimpiai eskü elhangzása után a stadionban az olimpiai lángot a koreai közös női jégkorongcsapat két tagja vitte fel a fáklyához, ahol Kim Ju Na, Dél-Korea első műkorcsolyázó olimpiai bajnoka lobbantotta fel a lángot.
Pjongcsangban rekordszámú, 92 ország 2925 versenyzője – köztük 28 román és 19 magyar – indul. Az országban tapasztalt doppinghelyzet miatt Oroszországból 168 versenyző vehet részt Olimpiai sportoló Oroszországból (OAR) megnevezéssel a játékokon.
Az ötkarikás eseményen 15 sportág 102 versenyszámában avatnak győztest.
A hétvégi döntők időpontjai: * ma (5 arany): 9.15 óra – sífutás, női 7,5 + 7,5 km; 12 óra – rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m; 13 óra – gyorskorcsolya, női 3000 m; 13.15 óra – sílövészet, női 7,5 km sprint; 14.35 óra – síugrás, férfi normálsánc * vasárnap (7 arany): 3 óra – hódeszka, férfi lejtő; 4 óra – alpesi sí, férfi lesiklás; 8.15 óra – sífutás, férfi 15 + 15 km; 12.30 óra – síakrobatika, női mogul; 13 óra – gyorskorcsolya, férfi 5000 m; 13.15 óra – sílövészet, férfi 10 km sprint; 13.50 óra – szánkó, férfi egyes.

Megsérült a britek éremesélyese
Katie Ormerod, a britek hódeszkása súlyosan megsérült a csütörtöki edzésen, így lemarad a téli olimpiáról. A brit csapat azt közölte, hogy a 20 éves sportoló jobb sarokcsontja tört el, amelyet már megműtöttek. Ormerod a szerdai edzésen a csuklóját törte el, de úgy még vállalta volna a szereplést.
A hódeszkás a brit csapat legnagyobb éremesélyesének számított Pjongcsangban. Honfitársai közül elsőként nyert világkupa-futamot big airben, slopestyle-ban (trükkös akadályverseny) pedig bronzérmes lett az extrém sportok fesztiválján, ami a hódeszkásoknál megfelel a világbajnokságnak. Pjongcsangban mindkét versenyszámban hirdetnek olimpiai bajnokot.

Az olimpia után megpihen

A téli olimpia után pihenőt iktat be programjába Lindsey Vonn, az amerikaiak klasszis alpesi síelője. „A játékok után hazautazom, és néhány világkupaversenyt kihagyok” – mondta tegnap a helyszínen a 2010-es olimpia lesiklóbajnoka.
Lindsey Vonn hozzátette: azt tervezi, hogy március közepén a svédországi Arében sorra kerülő vk-döntőben már újra ott lesz. Vonn 81 győzelmével rekorder a nők között a világkupában. Most úgy fogalmazott: mindenképpen versenyezni akar még egy szezont, és megpróbálja megdönteni a svéd Ingemar Stenmark csúcsát, aki 86 sikert aratott a vk-sorozatban.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2018-02-10: Történelmünk - :

Erdély ostroma – Nem voltak hősök, csak áldozatok

Koszta István hadtörténész könyve elsődleges forrásokra alapozva vizsgálja felül Erdély szerepét az első világháborúban. Az erdélyi hadtörténész az első világháború századik évfordulója alkalmából arra vállalkozott, hogy egy háromrészes könyvsorozatban összegezze mindazt, amit az elsődleges történeti források alapján tudni lehet Erdély szerepéről a Nagy Háborúban. Az első kötet A sors kereke a végzetre forog? – Erdély a Nagy Háborúban címmel, a világégés kirobbanásának évfordulójára, 2014-ben jelent meg. Azóta elkészült a második kötet is, amelynek címe Erdély a Nagy Háborúban, 1914–1916. augusztus. A vaskos könyvet a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban mutatta be a szerző jelenlétében Csucsuja István, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora.
2018-02-10: Sport - :

OSK Kupa először (Labdarúgás )

Ma és holnap a megyeszékhelyi Szabó Kati Sportcsarnok és a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola sportterme ad otthont a kispályás labdarúgó Sepsi OSK Kupa első kiírásának.