Csángó bál Budapesten

2018. február 10., szombat, Magazin
Tizenkét órás programmal és hajnalig tartó táncházzal várja az érdeklődőket az idei Csángó bál, amelyet február 10-én rendeznek meg a Millenáris parkban – mondta el Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Idén a húsvéttól a pünkösdig tartó időszakhoz kötődő hagyományok, népszokások köré épülnek a színpadi előadások, amelyen a gyimesi, a moldvai és a bukovinai csángók is bemutatkoznak – tette hozzá.
A színpadi műsorokat csángókkal foglalkozó magyar művészek – Zurgó Együttes, Berecz András – színesítik. Emellett fotó- és kerámiakiállítással is várják az érdeklődőket – részletezte.
Németh Zsolt elmondta: azért szervezik meg minden évben a csángó bált, mert úgy gondolják, hogy ami a csángók jövője, az vár a külhoni magyarságra is.  Hozzáfűzte: a csángók nagyon sokáig a román asszimilációs politika célpontjai voltak, de sikerült ebből a megsemmisülésre ítélt helyzetből lassan kiemelni őket. A 2001-ben elkezdődött magyar nyelvoktatási program keretében 29 faluban 2000 diák 44 pedagógus segítségével tanul magyarul a csángó lakta régiókban.
A külhoni magyarsággal vállalt szolidaritást, a nemzeti összetartozás érzését nem csupán a kormányzati politikának, hanem a társadalom minél szélesebb köreinek kell felvállalnia – tette hozzá Né­meth Zsolt.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 185
szavazógép
2018-02-10: Magazin - :

Amerikai díjat nyert a Székelyföldi Legendárium

Kiválósági díjat kapott a Székelyföldi Legendárium legújabb rajzfilmje, A Tejút és a varázspatkó a kaliforniai IndieFest filmfesztiválon, Kelet-Európában és animációs kategóriában egyedüliként – derül ki az idén tízéves civil kezdeményezés közleményéből.
2018-02-10: Magazin - :

Először kerül árverésre Salvador Dalí két festménye

Árverésre viszi a Sotheby’s Salvador Dalí két festményét, amelyet maga a művész adott el az 1930-as években egy argentin grófnőnek. A műalkotások február 28-án a londoni aukciósház impresszi­onista és modern művészeti árverésén cserélhetnek gazdát.