Ehető a hó, de csak frissen

2018. február 10., szombat, Magazin
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának kutatói szerint ehető a hó, de csak frissen – ez derült ki szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményükből.
  • Illusztráció
    Illusztráció

Az egyetem diákjai Máthé István mikrobiológus oktató vezetésével vizsgálták, hogy a frissen lehullott, illetve a többnapos hóban előfordulnak-e baktériumok és penészgombák, és ha igen, milyen mennyiségben.
A vizsgálatokat két alkalommal, 2017 januárjában és februárjában végezték, ezek során Csíkszereda központi parkjában, illetve a város egyik forgalmas körforgalmánál vettek steril eszközökkel, tiszta helyről hómintákat közvetlenül havazáskor, illetve utána kétnaponta, a hatodik napig.
A vizsgálatok eredményei alapján megállapították, hogy mindkét mintavételi időszakban a baktériumok csíraszáma a frissen hullott hó esetében a legalacsonyabb (januárban 5 baktérium, míg februárban 20 baktérium milliliterenként), és a napok teltével emelkedik a számuk. A hatodik napra ez a szám 180-ra, illetve 278-ra emelkedett. A körforgalomnál vett hóminták esetében csak kissé voltak magasabbak a baktériumok csíraszámai, mint a parkból vett minták esetében.
A frissen hullott hóban ugyanakkor nem mutattak ki penészgombát, utána pedig a csíraszámuk 5–20 között volt milliliterenként, de az idő múlásával számuk nem mutatott nagy változást. Ezt a penészgombák nagy hidegben történő kisebb túlélési arányával magyarázták.
„Apaként és mikrobiológusként az volt a fő kérdés, hogy a gyerekek nyugodtan megehetik-e a havat. A mikrobiológiai vizsgálatok alapján a kérdésre a válaszom az, hogy nem tiltanám meg, hogy a gyerekek megkóstolják a havat, de ezt csak frissen hullott vagy fél napnál nem régebbi hó esetében támogatnám” – nyilatkozta a kutatás eredményeit összegezve Máthé István.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2018-02-10: Magazin - :

Először kerül árverésre Salvador Dalí két festménye

Árverésre viszi a Sotheby’s Salvador Dalí két festményét, amelyet maga a művész adott el az 1930-as években egy argentin grófnőnek. A műalkotások február 28-án a londoni aukciósház impresszi­onista és modern művészeti árverésén cserélhetnek gazdát.
2018-02-10: Belföld - :

Nemzeti ügyek terítéken (Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma )

A Kárpát-medencei magyar kapcsolatok – azaz a szorosan értelmezett nemzetpolitika – szempontjából összességében az elmúlt négy esztendő volt a legjobb és legsikeresebb, amely békeidőkben az utóbbi száz esztendőben a magyarságnak megadatott – fogalmazta meg beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) tegnapi budapesti plenáris ülésén. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, a magyar kormány nemzetpolitikájában továbbra is az a meghatározó, hogy nem Budapestről kell megmondani, mi a jó a határon túli magyar közösségeknek, hanem nekik kell megmondaniuk, milyen álláspontot képviseljen a kormány az érdekükben. A KMKF ülése zárónyilatkozatot fogadott el. Ebben a dokumentumban egyöntetű támogatásról biztosítják a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés/Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, amely a nemzeti kisebbségek védelme európai uniós keretének megteremtését kívánja elősegíteni.