Debreceni és székelyföldi képzőművészek találkozása

2018. február 10., szombat, Közélet
Friss, jó levegőjű tárlat nyílt tegnap este a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A Prímek – primisszima című képzőművészeti kiállítás a magyarországi, pontosabban debreceni NDK alkotócsoport és a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) együttműködése révén született meg, azon mintegy kéttucatnyi alkotó mutatja be munkáját.
  • Vécsi Nagy Zoltán köszönti a tárlat látogatóit, mellette jobbra Hosszú Zoltán és Péter Eszter ALBERT LEVENTE FELVÉTELE
    Vécsi Nagy Zoltán köszönti a tárlat látogatóit, mellette jobbra Hosszú Zoltán és Péter Eszter ALBERT LEVENTE FELVÉTELE

A debreceni NDK alkotócsoport kiváló programját Sepsiszentgyörgyön bővítették, a kiállítás kurátora Péter Eszter – jegyezte meg köszöntőjében Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője. Később azt is hozzáfűzte, ez a tárlat fiatalságát, a marosvásárhelyi korai MAMŰ alkotócsoport hangulatát idézi.
A tárlat létrejöttét, matematikai kiindulópontját Hosszú Zoltán sepsiszentgyörgyi szob­rászművész részletezte megnyitóbeszédében. Az NDK – teljes nevén: Neue Debrecze­nische Kunst – alkotócsoport célja, hogy „közösségként közösséget építsenek azáltal, hogy megnyilatkozási lehetőséget biztosítanak kortárs alkotóknak, közös kiállításokat, performance-akciókat szervezve új távlatokat nyissanak a modern művészetben. Kiállításaikra, összművészeti akcióikba, a fiatalabb generációt is megszólítva, igyekszenek minél több kortárs művészt bevonni.”
Mint Hosszú Zoltán fogalmazott, projektjeik célja, hogy aktuális és fontos témák felvetésével lehetőséget teremtsenek az elszigetelten dolgozó művészeknek a közös alkotásra. A mostani tárlat témaköréről azt mondta, az egy tavalyi elképzelés eredménye, több helyszínen mutatták már be, az itteni a végállomás. E pályázat témáját 2017 prímszám jellegéből kiindulva hirdették meg, a kiállítás magját az NDK csoport alkotói által készített művek képezik, ám azt térségenként kiegészítették. A művészek dolga az volt, hogy egy általuk kiválasztott prímszámból kiindulva vagy arra reflektálva hozzanak létre műalkotásokat, ez rendhagyó és nagyon össze­tett feladat – magyarázta Hosszú Zoltán.
A Lábas Házban bemutatott tematikus tárlaton több székelyföldi művész munkája látható, köztük Albert Levente, lapunk fotóriporterének alkotása is. A kiállítás egyediségét Boldizsár Szabolcs fokozta fuvolajátékával.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2018-02-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Drágább az ivóvíz

Az Aquacov Közösségfejlesztő Egyesületben kétharmados többséggel jóváhagyták a Kovászna megyei regionális vízszolgáltató által kezdeményezett ármódosítást, így februártól emelkedik az ivóvíz ára, valamint a csatornázási díj mintegy negyvenezer háztartási fogyasztó, illetve 14 ezer cég, intézmény számára.
2018-02-10: Közélet - Farcádi Botond:

Tágasabb kaszárnyák a civil világok (Katonai kényszerszolgálatról versben )

A líra nyelvén nem szóltak még erről a témáról, ezért is érezte kötelességének Benő Attila, hogy 1987 szeptemberétől 1989 januárjáig terjedő kötelező katonai szolgálatáról verseket írjon, rávilágítva a letűnt kor abszurditására, de annak időszerűségére is, hisz a főbb kérdések – az egyén hatalomhoz való viszonya, a szabadság keresése – ma is ugyanazok. A marosvásárhelyi születésű költő ötödik, Egy század arcai című kötetét csütörtök este Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban mutatták be, jelen volt Székely Géza képzőművész, a könyv illusztrátora is, akinek tusrajzait kiállították.