Színészekkel a barátságról

2018. február 10., szombat, Közélet
Vasárnap és hétfőn 19 órától Yasmina Reza Művészet című darabját láthatja a kézdivásárhelyi közönség a Vigadó Művelődési Házban. Az előadás rendezője, Barabás Árpád lapunknak elmondta, bár a darab a mindenkori művészettel kapcsolatos kérdéseket boncolgat, elsősorban a barátságról szól.
  • Jelenet a Művészet című előadásból FOTÓ: BARABÁS ÁRPÁD
    Jelenet a Művészet című előadásból FOTÓ: BARABÁS ÁRPÁD

Serge, Marc és Yvan régóta barátok, azonban egy jelentéktelennek tűnő nézeteltérés miatt úgy tűnik, veszélybe került kapcsolatuk: Serge óriási pénzösszeget fizet egy olyan kortárs művészeti alkotásért, amely Marc szerint teljesen értéktelen. Yvan igyekszik kibékíteni a feleket, azonban az esztétikai érzék és a művészetfelfogás terén való nézetkülönbségek egyre erősödnek közöttük, míg végül elfeledettnek hitt korábbi sérelmeik is felszínre kerülnek…
„A barátság témája minden embert megérint, hisz mindenkinek vannak barátai, kinek több, kinek kevesebb, mai, felszínes világunkban pedig rendkívüli módon felértékelődik egy-egy mélyebb kapcsolat” – vallotta lapunknak Barabás Árpád rendező, hozzátéve, fontosnak tartja, hogy napjainkban a színházban olyan problémák kerüljenek terítékre, amelyek jelen idejűek, maiak, ismerősek mindenki számára. Szerinte a színház egyik legfontosabb küldetése, hogy a jelen problémáira reflektáljon, keresztmetszetet adva a korról, amelyben született. Kérdésünkre, hogy milyen volt Kézdivásárhelyen dolgozni, fontosnak tartotta elmondani, hogy a Városi Színház messzemenően a legnehezebb körülmények között létező színház azok közül, ahol eddig dolgozott, mégis úgy tudta végigcsinálni csapatával együtt a rendelkezésére álló rövid idő alatt a próbafolyamatot, hogy semmiben nem szenvedett hiányt. „Az emberek tették a dolgukat jókedvvel, tehetséggel és alázattal, mert csak így érdemes” – nyilatkozta. Hangsúlyozta, egy színházban az emberanyag a legfontosabb, legértékesebb, és úgy érzi, ezek a színészek hittek, bíztak benne, és követték őt a színrevitel nehéz kalandjában, ami nagy ajándék, de ugyanakkor nagy felelősség is volt. Elégedett a munkával, összegezte, számára olyan ez az előadás, mint egy kis ékszerdoboz, benne a legnagyobb ékszerekkel: a színészekkel. „Remélem, sikerült világosan beszélni arról a problémáról, amely minket érdekel: őszintén, tisztán, koncentráltan, letisztult színészi játékon keresztül” – fogalmazott Barabás Árpád.
Az előadást, amely a nagyterem színpadán kialakított stúdiótérben játszódik, ezúttal a Gábor Áron A- és B-bérleteseknek ajánlja a színház.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2018-02-10: Közélet - Farcádi Botond:

Tágasabb kaszárnyák a civil világok (Katonai kényszerszolgálatról versben )

A líra nyelvén nem szóltak még erről a témáról, ezért is érezte kötelességének Benő Attila, hogy 1987 szeptemberétől 1989 januárjáig terjedő kötelező katonai szolgálatáról verseket írjon, rávilágítva a letűnt kor abszurditására, de annak időszerűségére is, hisz a főbb kérdések – az egyén hatalomhoz való viszonya, a szabadság keresése – ma is ugyanazok. A marosvásárhelyi születésű költő ötödik, Egy század arcai című kötetét csütörtök este Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban mutatták be, jelen volt Székely Géza képzőművész, a könyv illusztrátora is, akinek tusrajzait kiállították.
2018-02-10: Közélet - Iochom István:

Székely Géza grafikái Kézdivásárhelyen

Tegnap délután nagyszámú érdeklődő jelenlétében nyílt meg a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban a csernátoni születésű, jelenleg Kolozsváron élő és alkotó, idén február 3-án hatvanadik életévét betöltő Székely Géza Idő-(k)arcok címet viselő grafikai tárlata.