Kojot – az ellehetetlenített film

2018. február 13., kedd, Magazin
A jelek szerint meghátrált a Megafilm: miután országos felháborodást váltott ki, hogy Kostyál Márk alkotását a producerek letiltották a február 7-e és 11-e között zajló 4. Magyar Filmhétről, a filmgyártó vállalat saját honlapján pénteken ingyenesen elérhetővé tette a Kojotot – ahogy erről a film Facebook-oldalán is beszámolnak. A rendező „álszent, hazug, bosszúszomjas, egyben mérhetetlenül pitiáner dolognak” nevezte a lépést. 
A döntés nem feledteti, hogy a filmhéten továbbra sem szerepelhetett a több mint kétórás mozi. A Megafilm vezető producere, Kálomista Gábor információink szerint eredetileg sem akarta szerepeltetni a filmet a filmhéten, producertársa, Helmeczy Dorottya azonban igen. Amikor kiderült, hogy a Kojot egyik alkotója is nevezte a művet, botrány kerekedett, és Kálomistáék végérvényesen visszavonták a filmet a mustráról.
Az eljárás groteszk módon tükrözi a Kojot drámáját is: a filmben egy megcsömörlött fiatal férfi veszi fel a harcot a hatalmával korlátlanul visszaélő, mindent bekebelező oligarchával, amit, bár a film ennél jóval mélyebb és komplexebb, bárki könnyen aktuálpolitikai utalásként értelmezhetett.
Kálomista Gábor az őt megkereső újságírók kérdéseitől elzárkózott. A producernek nem először akad problémája egy magyar film­mel. 2016 őszén Gigor Attila Kút című alkotását hívatta vissza a moziból, és vágatott ki egy jelenetet, amelyben ő maga szerepelt. A cenzúra komoly botrányt keltett.
Egy héttel korábban Kostyál Márk megkapta filmkritikusoktól a legjobb elsőfilm díját, és ugyanakkor kapta meg a legjobb mellékszereplő díját Mátray László.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2018-02-13: Magazin - :

Közzétették a Magyar Filmdíj jelöltjeit

A Magyar Filmakadémia Egyesület vasárnap este hozta nyilvánosságra, hogy mely filmeket és alkotókat jelölik a Magyar Filmdíjra. Az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyez a legjobb játékfilmnek járó díjért.
2018-02-13: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Besenyő nem a világ vége

A Csente- és Csobot-tetők közé szorított falu régen önálló is volt, megtartó magánvagyonokkal rendelkező családok lakták, históriája külön könyvnyi anyagot ér, minden talpalatnyi helye székely-magyar történelem. Emlékezni és emlékeztetni szabad és jó, mert a régi vonat elment, és mi mindnyájan más vonatra „kérezkedtünk fel”. Átölelt az uniós világ, fészeképítés helyett külföldön keresi megélhetését sok dolgozni akaró fiatal, esik a lélekszám. Maksa önkormányzatának gondoskodására vár Besenyő, biztatásra és kitartásra okot lelkipásztora és a mindenre felfigyelő magyar média szolgáltat, hogy ne süllyedjen a közöny tengerébe a kistelepülés.