Marosvásárhelyi iskolaügyÓvást emeltek a liberálisok

2018. február 13., kedd, Belföld
Az alkotmánybíróságon támadja meg a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet a Nemzeti Liberális Párt (NLP) – közölte pártja végrehajtó bizottságának döntését tegnap Ludovic Orban pártelnök.
Az NLP rendszeresen támadja a szociáldemokratákat minden olyan „magyar ügy” miatt, amelyben álláspontjuk szerint a kormánypárt a „nemzeti érdekeket sértő engedményeket tesz” a számára parlamenti támogatást nyújtó RMDSZ-nek. A szenátus múlt héten döntő házként, a szociálliberális kormánytöbbség támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által megszüntetett magyar tannyelvű tanintézmény újraalapításáról szóló, a parlement elé az RMDSZ által beterjesztett jogszabályt, és a liberálisok már akkor bejelentették óvási szándékukat. Az NLP szerint ugyanis sérti az alaptörvényt, ha a parlament iskolaalapítóként lép fel. Orban arra hivatkozott, hogy az oktatási törvény értelmében az iskolákat a helyi hatóságok javaslatára miniszteri határozattal alapítják.
„Mi nem az RMDSZ-t, hanem magát az eljárást támadjuk, amely megítélésünk szerint alkotmányellenes, annál is inkább, mert egy másik hatalmi ág, a bírói hatalom már állást foglalt az ügyben” – magyarázta a pártelnök. A politikus arra utalt, hogy a Marosvásárhelyi Táblabíróság a múlt héten érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015 augusztusában létrehozta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek arra a megjegyzésére, hogy az NLP ultranacionalista párttá változott, Orban úgy reagált: pártja Románia és a román nemzet érdekeit védi, és ha bizonyos álláspontjaik nem tetszenek Kelemen Hunornak, „az az ő problémája”.
Ha egy törvénytervezet ellen alkotmányossági óvást emelnek, azt nem hirdetheti ki az államfő, csak ha az alkotmánybíróság elutasítja az alkotmányossági kifogást.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 162
szavazógép
2018-02-13: Belföld - :

Lejáratás vagy tisztogatás?

A Vlad Cosma és Sebastian Ghiţă perét előkészítő ügyészek és rendőrök lejáratása a cél azzal a felvétellel, amelyet az Antena 3 televíziócsatorna tett közzé vasárnap este – állítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, amely zsarolás miatt büntetőjogi eljárást is indít az ügyben. Ugyancsak vasárnap este, ugyanazon a tévécsatornán Mihaiela Moraru Iorga volt korrupcióellenes ügyész azt mondta, felettese, Laura Codruţa Kövesi főügyész egy alkalommal megpróbálta rávenni, hogy mielőbb álljanak a nyilvánosság elé egy olyan dossziéval, amelyben egy volt miniszter, akkori potenciális kormányfőjelölt is érintett volt. Kövesi tagadja a vádat, a kormány ellenben lemondását követeli. Az ellenzék szerint az újabb botrány azt a célt szolgálja, hogy végre eltávolítsák Kövesit tisztségéből.
2018-02-13: Belföld - :

Hírsaláta

NÉGYSZER TÖBB HATÁRSÉRTŐ. A csaknem 450 kilométeres közös román–magyar határszakasz mintegy kétharmadát ellenőrző nagyváradi regionális határrendészeti felügyelőség éves tevékenységi mérlegéből kiderül, az előző évhez képest több mint négyszeresére nőtt az itt feltartóztatott határsértők száma: míg 2016-ban számuk még csak 604 volt, 2017-ben 2758-re emelkedett. A feltartóztatott külföldiek közül 1040-et a zöldhatáron, még román területen, 1196-ot pedig a magyar határőrizeti szervekkel együttműködve állítottak meg. A többi 522 határsértő járművekben elrejtőzve vagy hamis iratokkal próbált átjutni a határátkelőkön. (MTI)