Végleges az ítélet

2018. február 13., kedd, Belföld
Az RMDSZ fellebbezésének hiányában jogerőssé vált a Kolozs Megyei Törvényszéknek az a decemberi ítélete, amely bizonyos gazdálkodásával kapcsolatos adatok kiadására kötelezte a szövetséget. Az RMDSZ-t az Átlátszó Erdély blogot működtető egyesület perelte be, miután a szövetség elutasította, hogy a gazdálkodására vonatkozó részletes információkat közöljön. A portál azt szerette volna megtudni, hogy mire költötte a szövetség azt a mintegy 28 millió eurónak megfelelő összeget, amelyet az az utóbbi hat évben az erdélyi magyar nemzeti közösség képviselőjeként kapott a román költségvetésből.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 167
szavazógép
2018-02-13: Belföld - :

Hírsaláta

NÉGYSZER TÖBB HATÁRSÉRTŐ. A csaknem 450 kilométeres közös román–magyar határszakasz mintegy kétharmadát ellenőrző nagyváradi regionális határrendészeti felügyelőség éves tevékenységi mérlegéből kiderül, az előző évhez képest több mint négyszeresére nőtt az itt feltartóztatott határsértők száma: míg 2016-ban számuk még csak 604 volt, 2017-ben 2758-re emelkedett. A feltartóztatott külföldiek közül 1040-et a zöldhatáron, még román területen, 1196-ot pedig a magyar határőrizeti szervekkel együttműködve állítottak meg. A többi 522 határsértő járművekben elrejtőzve vagy hamis iratokkal próbált átjutni a határátkelőkön. (MTI)
2018-02-13: Belföld - :

Törvénytelen az érettségi?

Törvénytelenül zajlik az idei érettségi vizsga – állítja Marilen Pirtea képviselő, a Nemzeti Liberális Párt oktatási bizottságának elnöke. Pirtea úgy véli, a miniszteri rendelet, amely „forradalmasította” a rendszert azáltal, hogy előrehozta februárra az érettségi szóbeli vizsgáit, ellentmond a tanügyi törvénynek és az érettségi vizsgák lebonyolítását szabályozó módszertannak. A vonatkozó jogszabályok értelmében az jelentkezhet érettségi vizsgára, aki befejezte a 12. osztályt, márpedig ebben a tanévben még senki sem fejezte be a 12. osztályt – mutat rá Pirtea. A képviselő úgy véli: a bíróság bármikor megsemmisítheti az eredményeket, ami káoszt okoz a rendszerben, hisz minden, ami addig történik, érvénytelen lesz.