Valljanak színt

2018. február 13., kedd, Belföld
Ludovic Orban azt kéri a parlament két házának elnökétől, nyilvánosan valljanak színt, megígérték-e, hogy bizonyos szerződéseket írnak alá Magyarországgal, ellenkező esetben „titkos tárgyalásokkal és a nemzeti érdekek elárulásával” vádolja őket.
„A magyar külügyminiszter tett egy érdekes látogatást Romániában (...), amelyet követően ő is és a magyar miniszterelnök is bizonyos egyezmények aláírásáról beszélt. Ezek közé tartozik évi négymilliárd köbméter földgáz szállítása, egy Kolozsvár–Budapest gyorsvasút kiépítése és a határátkelők számának növelése. (…) Nehéz azt elfogadni, hogy a magyar hatóságok erről beszélnek a sajtóban, Dragnea és Popescu-Tăriceanu pedig egy hangot sem szól róla” – nyilatkozta Orban. A liberálisok elnöke szerint nem a határátkelők számát kellene növelni, hanem azért kellene harcolni, hogy belépjünk a schengeni övezetbe, és a prioritás az lenne, hogy Kolozsvárt Bukaresttel kösse össze gyorsvasút. „Senki nem ígérheti meg egy előre megállapított mennyiségű földgáz szállítását Magyarországnak” – egészítette ki Orban.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2018-02-13: Belföld - :

Törvénytelen az érettségi?

Törvénytelenül zajlik az idei érettségi vizsga – állítja Marilen Pirtea képviselő, a Nemzeti Liberális Párt oktatási bizottságának elnöke. Pirtea úgy véli, a miniszteri rendelet, amely „forradalmasította” a rendszert azáltal, hogy előrehozta februárra az érettségi szóbeli vizsgáit, ellentmond a tanügyi törvénynek és az érettségi vizsgák lebonyolítását szabályozó módszertannak. A vonatkozó jogszabályok értelmében az jelentkezhet érettségi vizsgára, aki befejezte a 12. osztályt, márpedig ebben a tanévben még senki sem fejezte be a 12. osztályt – mutat rá Pirtea. A képviselő úgy véli: a bíróság bármikor megsemmisítheti az eredményeket, ami káoszt okoz a rendszerben, hisz minden, ami addig történik, érvénytelen lesz.
2018-02-13: Belföld - :

Az autonómia helyreállítását kéri az SZNT

A fél évszázada megszüntetett magyar autonóm tartományra emlékeztetve, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra hívja fel a figyelmet: a székelység területi autonómiája követelésével olyan jog helyreállítását kéri, amelyet a román állam korábban már elismert.