TulajdonviszonyokIdegen kezekben a termőföld?

2018. február 14., szerda, Belföld
A romániai mezőgazdasági területeknek több mint 40 százaléka idegen állampolgárok tulajdonában van – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Daniel Buda európai parlamenti képviselő.
A Nemzeti Liberális Párt (NLP) Beszterce-Naszód megyei székházában tartott sajtókonferencián Buda arról számolt be, hogy Románia esete az Európai Parlamentben is többször szóba kerül, ugyanis mezőgazdasági területeinek 43 százaléka külföldi kézben van. Emiatt megtörténhet, hogy a tulajdonos más országokból származó termést hoz a román piacra, a romániai termőföldeket pedig megműveletlenül hagyja – vélekedett az EP-képviselő, aki szerint a földek idegen tulajdonba kerülése nemzetbiztonsági kérdés, és ha nem rendezik ezt sürgősen, akkor az a helyzet fog előállni, hogy a románok „saját országukban lesznek eperszedők.”
Arra az újságírói kérdésre, hogy egy, a földterületek megvásárlási jogát korlátozó törvény nem vonná-e maga után a Romániával szembeni kötelezettségszegési eljárást, mint ahogy az Magyarország esetében is történt, az EP-képviselő Franciaország példáját említette. „Franciaországban tíz évet kell élned az adott régióban, ha mezőgazdasági területet akarsz venni, francia nőt kell feleségül venned, be kell bizonyítanod, hogy aktív mezőgazdász vagy – én semmi mást nem teszek, csak a francia mintát átültetem Romániára. Nem kell nekem feltalálnom a kereket. Ha ezt bevezetnénk, többé senki nem vásárolna területeket spekulációs célzattal, mint most” – vélekedett Buda, aki szerint jelenleg a legtöbb mezőgazdasági támogatás olyan cégekhez kerül, amelyek többségi tulajdonosa nem uniós állampolgár. „Az első tíz cég, amely támogatást kap, nem az Európai Unióból származik, hanem azon kívüli országokból: Libanonból, Kínából és így tovább. Mi a támogatásokat az EU-n kívülre exportáljuk” – fogalmazott az európai parlamenti képviselő.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-02-14: Belföld - :

Újabb óvás és nacionalista kirohanások (Marosvásárhelyi iskolaügy)

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) után a Népi Mozgalom Pártja (NMP) is alkotmányos óvást emelt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezet ellen. Mintegy folyományként az előterjesztők tegnap nacionalista szólamokkal támadták Magyarországot, az RMDSZ-t és az azzal együttműködő szociálliberális kormánykoalíciót. Kelemen Hunor szövetségi elnök elhibázottnak és rossz üzenetet hordozónak minősítette az ellenzéki alakulatok lépését, illetve a magyarság elleni támadásként értelmezte.
2018-02-14: Belföld - :

Hírsaláta

ÉLETMENTŐK A MINISZTÉRIUMBAN. A tanácskozás résztvevői élesztették újra hétfőn az egészségügyi minisztériumban a Meridian Szakszervezeti Szövetség egy küldöttét.