Pro Urbe díjAz idén kettőt osztanak

2018. február 14., szerda, Közélet
Elfogadta a sepsiszentgyörgyi tanács az SZDP-s Rodica Pârvan által benyújtott határozattervezetet, és az idén kivételesen nem egy, hanem két Pro Urbe díjat osztanak ki: egyet a román közösség által jelölt személyiségnek, egyet pedig a magyar közösség jelöltjének. Utóbbi még nem ismert, előbbit már három éve nevesítették: Ioan Cucu ortodox lelkészt tartják érdemesnek a megyeszékhely legrangosabb kitüntetésére.
A kezdeményezést egyhangúan és gyakorlatilag vita nélkül szavazták meg a tegnapi rendkívüli ülésen. Rodica Pârvan két változatot terjesztett elő: vagy térjenek vissza a város lakosságának etnikai arányait tükröző három magyar és egy román évenkénti díjazására, vagy adjanak az idén két díjat; azt is szerette volna, ha ezt általános szabályként rögzítik. A testület a kulturális bizottság javaslatára az utóbbi változatot fogadta el, de rögzítették azt is, hogy a döntés 2018-ra vonatkozik. A szavazás előtt Antal Árpád polgármester kifejtette: a kérdés túlságosan bonyolult ahhoz, hogy ilyen hirtelen (március végéig) megtalálják a több évre szóló és mindenki számára elfogadható megoldást. Talán jó lenne többféle kitüntetést létrehozni, mert vannak olyan esetek, amikor olyan személyiségek kapják a díjat, akik nem a város egész közössége érdekében dolgoztak – mondotta, és hozzátette: Buda Stela nevesítése óta (szerk. megj.: a Mihai Viteazul Alapítvány magyarellenességéről ismert első elnöke a székelyföldi románok fóruma javaslatára 2009-ben kapott Pro Urbe díjat) vannak viták erről a témáról, és egyelőre még nem sikerült megnyugtató módon rendezni a kérdést. Sokféle megközelítés és javaslat létezik, tárgyalni kell róluk, de egy középtávú döntés előtt jobb alaposan megfontolni a dolgokat.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-02-14: Közélet - Fekete Réka:

Málnás nem fizet (Délutáni oktatás)

Idéntől a málnási önkormányzat nem vállalja a finanszírozáshoz szükséges önrészt, tíz településen ellenben folytatódik a meleg ebéddel is járó délutáni oktatás, amelyet fele arányban a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány közvetítésével a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) támogat, fele részben pedig Kovászna Megye Tanácsa, a helyi önkormányzatok és két esetben a református egyház finanszíroz. A szociális programnak több, mint háromszáz hátrányos helyzetű háromszéki gyermek a kedvezményezettje.
2018-02-14: Közélet - Szekeres Attila:

Elűzték a telet, de lehet, nem eléggé (Farsangfarka Sepsiszentgyörgyön)

Mintegy félezren igyekeztek elűzni a telet Sepsiszentgyörgyön tegnap az estébe hajló hagyományos farsangfarki mulatságon, ám amint a rendezvény animátora, Benkő Éva is mondta, meglehet, kifog rajtunk az időjárás, és lehavazik.