Három óra Petőfivel

2018. február 21., szerda, Közélet

Hihetetlen, mennyire mai tud lenni Petőfi költészete, és hihetetlen az is, milyen sokféle hangon tudott szólni. Petőfiben több és többféle ember izzott, erre bizonyíték, hogy életműve nem csak terjedelmében hatalmas, de változatosságában is egyedülálló – mondta bevezetőként Szonda Szabolcs a tegnap délutáni felolvasómaratonon, melyet a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár kezdeményezett tíz évvel ezelőtt, s melyhez idén is csatlakozott a Bod Péter Megyei Könyvtár.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

 

Ezúttal a felolvasómaraton „sztárja” a 195 éve született Petőfi Sándor volt, közismert és kevésbé ismert verseiből és prózai szövegeiből olvastak fel három órán át a legnagyobb magyar költő tisztelői – bár jó néhány esetben csak részint fedi a valóságot a felolvasás szó, hiszen számos résztvevő (elsősorban a rendezvényt megnyitó Kolcsár József, Mátray László, Várkonyi Eszter és Pálffy Tibor színművészek, de nem csupán ők) valóságos kis előadást mutatott be, úgy szólaltatva meg Petőfit, hogy minden bi­zonnyal megkedvelték volna azok a diákok is, akik az iskolában kötelező tananyag volta miatt olvasmányaik népszerűségi listájának alsó felébe száműzték őt. De hát a diákok ezúttal sem voltak ott...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2018-02-21: Jegyzet - Pálmai Tamás:

Távolság

„A távolságot, mint üveg / golyót, megkapod, óriás / leszel, csak hunyd le kis szemed / aludj el szépen, kis Balázs.” Mire gondolhatott itt József Attila az Altatóban?
2018-02-21: Közélet - :

Fellebbez a Néppárt (Kós Károly-Iskola)

Nem fogadja el és megóvja a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola felszámolásával kapcsolatos, pénteken kihirdetett ítéletet az Erdélyi Magyar Néppárt – jelentette be Bálint József, a párt megyei elnöke. A diákok, szülők és tanárok elégedetlenek a Kovászna megyei törvényszék döntésével, ezért folytatják a harcot, hogy érvényt szerezzenek igazuknak.