Influenzás haláleset Sepsiszentgyörgyön

2018. február 23., péntek, Közélet
Megyénkben is van már halálos áldozata az influenzajárványnak: egy 53 éves férfi, aki a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban hunyt el.
 
Az intézmény orvos igazgatója, dr. Antal Álmos közlése szerint egy Tulcea megyéből érkezett betegről van szó, aki egy műtétre jött Sepsiszentgyörgyre, de azt az állapota miatt el kellett halasztani. Pár napja tüdőgyulladás végzett vele, és azt, hogy influenzavírus okozta a halálát, a Bukarestben elvégzett laboratóriumi vizsgálatok igazolják. Az eredményt tegnap kapták meg, de már egy nappal korábban látogatási tilalmat rendeltek el az egész kórházban, a járóbeteg-gondozó várótermeiben pedig védőmaszkot osztogatnak a légúti megbetegedésekkel érkezőknek.
Az eset kapcsán a kórházigazgató elmondta: a járvány még nem tetőzött, a következő hetekben tovább nőhet a vírusos fertőzések száma, mert a lakosságnak igen kis része van beoltva influenza ellen: Háromszéken mindössze néhány ezer személy. Ennek egyik oka, hogy az idény kezdetén, tavaly novemberben még túlságosan kevés oltást biztosított az egészségügyi minisztérium, a következménye pedig az, hogy igen sok a súlyos szövődmény – a fertőző osztály tele van, volt beteg, akit Brassóba kellett küldeni –, főként a 40-es, 50-es korosztályból. Ami a kórházból látszik, az csak a jéghegy csúcsa, az enyhébb vagy közepesen súlyos esetekben a házi, családorvosi gondozás elegendő. A beoltottak nem betegednek meg, vagy könnyebben vészelik át a bajt, de ők vannak kevesebben, a többség hozzáállásán van még javítanivaló. Régebb általános volt, de ma már ritka, aki otthon marad egy légúti megbetegedéssel, nemigen vállalják a hiányzást a munkából, iskolából, pedig három-négy napi pihenéssel sok egyéni kellemetlenség és a kór terjedése is megelőzhető. Nem kell félvállról venni a fertőzést, mert a spanyolnátha több embert megölt, mint az első világháború, és a téllel együtt nem fog eltűnni – figyelmeztetett Antal Álmos, aki elsősorban a tömegrendezvények (bevásárlóközpontok, sportesemények, színház- és mozilátogatás stb.) kerülését ajánlja, amíg a járvány tart.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-02-23 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-02-23: Közélet - Hecser László:

Összeférhetetlenséggel vádolják a bölöni polgármestert

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség tisztség-összeférhetetlenséggel vádolja Sikó Imrét, amiért a bölöni községvezető 2011. július 7.–2017. április 25. között magánvállalkozóként (PFA) is dolgozott. Az ügynökség hivatalos honlapja, az Integritatea.eu szerint ez a kettősség kimeríti a 2003/161-es törvény 87. cikkelye 1. bekezdésének g) pontját, amely szerint a polgármesteri tisztség összeférhetetlen a kereskedelmi tevékenység végzésével.
2018-02-23: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

A cserkészet alapítójára emlékeztek

Sepsiszentgyörgyön a Tanulók Házának udvarán, a 2007-ben felállított emlékműnél a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmának vezetőjére, Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powellre – becenevén Bi-Pi – emlékeztek születésének 161., a cserkészet alapításának 111. évfordulóján, tegnap. Egyperces csenddel adóztak a mennyei hazába költözött Molnár Tibor főszakács és Gaál Sándor volt szövetségi elnök emlékének.