Gazdáné Olosz Ella emlékkiállítás Léleknyitogató közvetlenséggel

2018. február 24., szombat, Közélet
A negyedszázada eltávozott Gazdáné Olosz Ella alkotásait mutatja be legújabb, tegnap délután megnyitott kiállításán az Erdélyi Művészeti Központ. A Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész által az erdélyi magyar művészet nagyasszonyának nevezett textilművésznek ezúttal kísérletező jellegű munkáit láthatja a nagyközönség.
  • Ségercz Ferenc, Vécsi Nagy Zoltán és Gyerő József a megnyitón. Albert Levente felvételei
    Ségercz Ferenc, Vécsi Nagy Zoltán és Gyerő József a megnyitón. Albert Levente felvételei
  • Gazdáné Olosz Ella munkáiból
    Gazdáné Olosz Ella munkáiból

Hálás lehet az a közösség, amely kiemelt tehetségű, életterét a képzőművészet világtérképére felíró művészt mondhat magáénak – és Kovászna városa büszkén is vallja magáénak Gazdáné Olosz Ellát, nem csupán azáltal, hogy utca viseli nevét, szobra a főtéren áll, a művelődési házban állandó kiállításon láthatóak alkotásai, hanem azáltal is, hogy szellemisége ápolásában és továbbadásában szerepet vállal – mondta a tegnapi kiállítás megnyitóján Gyerő József, Kovászna polgármestere. Gazdáné Olosz Ella művészetét előbb Vécsi Nagy Zoltán méltatta, kijelentve, hatalmas életműve rangját az a heroikus vállalása emeli, mellyel az autentikus népi művészet elemeit az archaikus világban felkutatta, majd művészetébe beleépítette. Úgy teremtett modern formanyelvet, hogy azt hitelessé is tudta tenni – emelte ki az EMŰK vezetője.
Szakolczay Lajos művészetkritikus – aki betegsége okán nem lehetett jelen – megnyitóbeszédét Gazda Zoltán tolmácsolta. Egy gyönge nő is lehet sziklaszilárd, ha tudatában van tevékenysége fölemelő erejének, állapította meg Szakolczay. Avval, hogy látni tanított, érzelmeinket hol megnyugtatva, hol fölkorbácsolva, a legnagyobbat tette: léleknyitogató közvetlenséggel beavatott minket a titokba. A magunk épülésére éljük meg az általa teremtett időt, amely akkor is romolhatatlan, ha a munka, a szenvedés koronázza, és akkor is, ha az égnek támasztott létra, írta a kritikus, aki szerint Gazdáné Olosz Ella tündökletes életművet hagyott maga mögött, és minden bizonnyal most is az égi szövőszék előtt ül komoly méltósággal, s a kis hazát és a nagy hazát is jelképezve szövi az emberiség álmait.
A megnyitóra összegyűlt nagyszámú közönségnek Gazda József meghatódva köszönte meg jelenlétüket, zárszóként pedig Vécsi Nagy Zoltán abbeli reményét fejezte ki, hogy e csodálatos kiállítás következő állomása valahol a nagyvilágban lesz.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-02-24 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-02-24: Máról holnapra - Nagy D. István:

Az utolsó játszma?

Elérkezett tehát a pillanat, a szociálliberális pártmaffia végre megtette eddigi regnálása legmerészebb lépését, nyílt fegyveres támadásra váltva az eddig főképp sajtónyilatkozatok és televíziós vádaskodások szintjén megnyilvánuló „hidegháborús” harcmodort az igazságszolgáltatás ellen.
2018-02-24: Közélet - Mózes László:

Berde Mária kiváló leckekönyve

Berde Mária életéről, irodalmi tevékenységéről tartott előadást Molnár Szabolcs nyugalmazott egyetemi professzor, az írónő avatott ismerője, monográfusa. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum szerda délutáni rendezvényén beszéltek testvére, Berde Amál festő pályájáról, művészetéről is.